Nieuws

Zet jouw zorgverzekering je op een wachtlijst?

Wachtlijstbemiddeling: maanden wachten of direct geholpen

dinsdag 21 juli 2015
Zet jouw zorgverzekering je op een wachtlijst?

In de wachtkamer van het ziekenhuis ontmoet je iemand die net als jij een staaroperatie moet ondergaan. De oogarts vertelt je dat je drie maanden moet wachten voor je onder het mes mag. De patiënt na jou loopt naar buiten met een afspraak voor een week later. Hoe dat kan? Jouw verzekeraar heeft te weinig behandelingen ingekocht bij de oogarts. De oogarts heeft tijd zat, maar kan je niet helpen: de polis-afhankelijke wachtlijst is geboren.

Zorgverzekeraars spreken met ziekenhuizen af hoeveel patiënten ze tegen welke prijs mogen behandelen. Als een ziekenhuis voor een bepaalde behandeling het maximale aantal overschrijdt, kan het zijn dat je pas weer aan de beurt bent in de volgende periode. De persoon tegenover je in de wachtkamer die verzekerd is bij een zorgverzekeraar waar het maximum niet bereikt is, kan wel meteen geholpen worden.

'Oneerlijk systeem'

"Dit systeem is niet uit te leggen aan patiënten", zegt Piet Meurs, medisch directeur van het Oogziekenhuis Eindhoven in de Consumentengids. "Waarom moet de één wachten terwijl de ander direct aan de beurt is?" Meurs verwacht dat deze situatie in de toekomst alleen maar vaker voor zal komen.

Zorgverzekering Wachtlijst

Wrang voor patiënt met restitutiepolis

De fictieve wachtlijsten gelden overigens niet enkel voor mensen met een naturapolis. Ook mensen met de vaak duurdere restitutiepolis kunnen er tegenaan lopen. Juist voor hen is dat een hard gelag, omdat zij extra betalen om volledig zelf te bepalen waar en door wie ze behandeld worden.

Het kan zelfs nog verder gaan dan polis-afhankelijke wachtlijsten. De Nijmeegse Sint Maartenskliniek maakte vorige week bekend dat het overweegt patiënten van één zorgverzekeraar helemaal te weigeren. De kliniek lukt het niet om tot een akkoord te komen over de prijzen van medicijnen, waardoor ze vorig jaar voor 2 miljoen euro aan geneesmiddelen niet betaald kregen. Het ziekenhuis heeft niet bekendgemaakt om welke verzekeraar het gaat.

Wat kun je er tegen doen?

Je kunt niet achterhalen hoeveel behandelingen jouw verzekeraar heeft ingekocht bij een ziekenhuis. De enige en eenvoudige oplossing om eerder aan de beurt te zijn, is een ander ziekenhuis opzoeken. Dat kun je zelf doen, maar dat hoeft niet. Zorgverzekeraars zijn verplicht om hun klanten te helpen met zogeheten 'wachtlijstbemiddeling'. Je verzekeraar gaat dan voor je op zoek naar een ziekenhuis waar je sneller geholpen wordt.

Wachtlijstbemiddeling is nog niet heel bekend in Nederland. In december bleek uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) dat slechts 3 procent van de patiënten van de dienst gebruik maakt. Wachtlijstbemiddeling maakt onderdeel uit van de basisverzekering. Dit houdt in dat elke Nederlander hier gebruik van kan maken. Voor welke behandelingen je aanspraak kunt maken op wachtlijstbemiddeling verschilt per verzekeraar. Maar het kan in ieder geval nooit kwaad om hiernaar te informeren bij je zorgverzekeraar.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie