Nieuws

Recordaantal huizen verkocht. Fantastisch toch?

Juni 2015 hoogtepunt. Juli 2015 dieptepunt?

vrijdag 10 juli 2015
Recordaantal huizen verkocht. Fantastisch toch?

De vlag mag uit! Heb je een koophuis? Dan kun je opgelucht ademhalen, want de NVM meldt het hoogste aantal verkochte huizen in 8 jaar. En niet alleen de woningmarkt in de randstad laat verder herstel zien, ook in de rest van Nederland werden meer huizen verkocht. Fantastisch nieuws. Of bekijken we de woningmarkt dan door een wel erg roze bril op?

Makelaars die zijn aangesloten bij de NVM zijn verantwoordelijk voor ongeveer 70 procent van de totale huizenverkopen. In het tweede kwartaal van 2015 verkochten zij gezamenlijk 37.415 woningen. De laatste keer dat zo’n aantal gehaald werd, was in 2007. Voor de crisis begon dus.

Bovendien is ook in de landelijke gebieden het herstel ingezet. In ‘moeilijke’ regio’s zoals West-Friesland en Noord-Limburg is het aantal verkochte woningen zelfs met meer dan 45 procent toegenomen ten opzichte van een jaar geleden.
Daarmee lijkt een einde gekomen te zijn aan de tweedeling in de markt waarin vooral in de randstad meer huizen verkocht werden.

Aantal Verkochte Woningen -01
Eindsprint door gewijzigde regels
Het is eenvoudig om redenen te bedenken voor de mooie verkoopcijfers van de afgelopen drie maanden. De hypotheekrente én de huizenprijzen zijn beide nog erg laag. De maandlasten voor een koophuis zijn dus relatief laag. Daarnaast is het zogenaamde consumentenvertrouwen hoog, pruttelt de economie lekker door en hebben we met z’n allen weer een positieve visie op de economie, de woningmarkt en alle andere zaken die invloed hebben op onze portemonnee.

Dat is echter niet de reden dat er afgelopen kwartaal zoveel huizen zijn verkocht. De belangrijkste reden: het was véél voordeliger om een huis te kopen in juni, dan in juli. Per 1 juli 2015 zijn een aantal wijzigingen rondom de aankoop van een woning veranderd: de NHG-grens is verlaagd én we mogen sinds deze maand minder lenen.

Volgende maand: dieptepunt?
In de media lees je echter weinig over een tijdelijke opleving door gewijzigde regels, en vooral veel over het vertrouwen in en herstel van de woningmarkt. Zonde, want dat betekent dat we volgende keer weer slecht nieuws horen: “bijzonder weinig huizen verkocht in juli 2015!”.

Voorjaarsuitverkoop
De NVM-cijfers gaan over het tweede kwartaal van 2015. Het gaat om huizen die in april, mei of juni verkocht zijn. Het gaat dan om het tekenen van een voorlopig koopcontract (bij de makelaar), en niet om de definitieve overdracht bij de notaris.

De cijfers van deze voorjaarsmaanden zijn vrijwel altijd positief: het weer wordt wat beter, we gaan weer naar buiten, we hebben de lente in ons hoofd en kijken weer wat rond op de huizenmarkt. Waar de een zijn eigen huis opknapt met een flinke voorjaarsschoonmaak, plant de ander enkele bezichtigingen in potentiële nieuwe woningen. Zeker met het oog op de hypotheekbeperkingen die voor 1 juli op de agenda stonden. 

Met de woningmarkt gaat het prima. Zo lang we niet te veel waarde hechten aan gebroken records in juni, schrikken we ook niet van tegenvallende cijfers in juli en augustus. Want helaas: ook potentiële woningkopers zitten de komende maanden in warmere oorden. Wie naar de grote lijnen kijkt, ziet dat we simpelweg op schema liggen om van 2015 een prima jaar op de woningmarkt te maken. En dat is het belangrijkst.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie