Nieuws

Nieuwe ontslagregels nadelig bij hoger inkomen

Vooral hypotheeklasten probleem na ontslag

maandag 13 juli 2015
Nieuwe ontslagregels nadelig bij hoger inkomen

Per 1 juli krijgen werknemers die hun baan verliezen een lagere ontslagvergoeding mee naar huis. De noodzaak om snel een nieuwe baan te vinden groeit hierdoor. Zeker voor mensen met een hoog inkomen. Consultancybureau AON vindt dat mensen met een inkomen van jaarlijks 75.000 euro of meer onevenredig hard getroffen worden door het nieuwe ontslagrecht. Hoe zit het precies met de transitievergoeding en de WW-uitkering nadat je ontslagen bent?

AON berekende hoeveel maanden iemand kan rondkomen van zijn WW-uitkering en ontslagvergoeding. Iemand van 55 die jaarlijks € 100.000 verdient, kan met zijn WW-uitkering en ontslagvergoeding na 25 dienstjaren net geen drie jaar rondkomen. Een werknemer van dezelfde leeftijd die bij zijn ontslag 48 duizend euro verdient, kan het 5 jaar en 1 maand uitzingen.

Met een hoger inkomen sneller aan het werk

De belangrijkste reden dat topinkomens hetzelfde uitgavenpatroon minder lang kunnen volhouden, is dat zij geen WW-uitkering ontvangen voor het salaris boven 52 duizend euro. Omdat de ontslagvergoeding - tegenwoordig transitievergoeding - in het nieuwe ontslagrecht naar beneden is bijgesteld, is de WW-uitkering voor hen ontoereikend om rond te komen.Rondkomen van ontslagvergoedingPeriode waarin mensen rond kunnen komen van ontslagvergoeding en WW in maanden, waarbij uitgegaan wordt van eenzelfde uitgavenpatroon als voor het ontslag.

Omscholing of hypotheeklasten?

De ontslagvergoeding heet sinds 1 juli transitievergoeding. De overheid probeert daarmee te benadrukken dat dit geld niet bedoeld is voor het levensonderhoud, maar om de overgang naar een nieuwe baan te versoepelen. 

Het bedrag dient dus voor omscholing of opleiding. In de praktijk zal daar weinig van terecht komen, voorspelt AON-consultant Frank Driessen. "De WW-uitkering bedraagt maximaal zo'n 36.000 euro op jaarbasis. Inkomens tot 50.000 euro kunnen na ontslag van de WW-vergoeding rondkomen, maar de hogere inkomens niet. De hoge inkomens zullen een deel van hun transitievergoeding moeten inzetten als aanvulling op hun WW-uitkering."

Woonlastenverzekering

Na ontslag zijn het vooral de hypotheeklasten die zwaar op het budget drukken. Op andere uitgaven valt vaak gemakkelijker te besparen. Om acute problemen te voorkomen kun je een woonlastenverzekering afsluiten. Deze verzekering neemt je woonlasten over bij arbeidsongeschiktheid, maar kun je ook uitbreiden met een dekking tegen werkloosheid. 

De kosten hiervoor lopen uiteen per aanbieder. Als het puur om de hypotheeklasten gaat, kun je bijvoorbeeld een verzekeringsuitkering van € 800 per maand kiezen. Hiervoor betaal je circa  € 16,50 aan maandelijkse premie.  De looptijd in dit voorbeeld bedraagt 20 jaar. Als je na vijf jaar je baan verliest, keert de verzekering dus nog uit in de resterende 15 jaar. Zowel de voorwaarden als de kosten voor deze verzekeringen lopen per aanbieder echter sterk uiteen. Let dus goed op wat het beste aansluit in jouw situatie.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie