Nieuws

iPhone gestolen op vakantie, wat nu?

Reisverzekering niet heilig

donderdag 16 juli 2015
iPhone gestolen op vakantie, wat nu?

Smartphones behoren nog steeds tot de meest geclaimde zaken op de reisverzekering. De kans op schade of diefstal is op vakantie nu eenmaal groter dan tijdens een doorsnee week thuis. Helaas moeten claims bij diefstal van een dure smartphone ook regelmatig afgewezen worden. Meestal heeft dat te maken met de clausule van 'normale voorzichtigheid' die op de polis zit. Wat houdt het in en hoe voorkom je dat je er mee te maken krijgt?

Een reisverzekeraar maakt onderscheid in de bagage die je meeneemt. In je koffer zitten kostbare en niet-kostbare zaken. Onder de kostbare zaken vallen bijvoorbeeld je paspoort, camera, tablet, sieraden en natuurlijk geld. Overige bagage, die minder waard is dan 1.000 euro, wordt gezien als niet-kostbaar. Voor deze twee soorten spullen hebben de reisverzekeraars verschillende voorwaarden gemaakt.

Hoe voorzichtig moet je zijn?

Als je zwembroek van de waslijn wordt gestolen op de camping, dan zal geen verzekeraar lang na hoeven denken over de dekking. Dat krijg je meteen vergoed. Als je dure tablet of smartphone verdwijnt van een terrastafel, dan wil je verzekeraar eerst weten hoe het gebeurd is voor ze het vergoeden. Belangrijke leidraad daarbij is de normale voorzichtigheid: heb je naar redelijkheid alles gedaan om schade te voorkomen? Je zwembroek onbeheerd bij je tent achterlaten moet kunnen op vakantie. Voor een smartphone geldt dat niet.

Reisverzekering
Met kostbare zaken gaan verzekeraars dus strenger om. Je wordt geacht om deze in openbare gelegenheden altijd binnen het zicht of binnen handbereik te bewaren. Gooi dus nooit zomaar je rugzak met kostbare spullen op een grote stapel met andere bagage. Hang je handtas niet over de leuning van je stoel. Als iemand aan de achterkant er iets uithaalt, dan waren de kostbare zaken niet in het zicht of binnen handbereik. Het veiligste is om kostbare zaken zoveel mogelijk op het lijf te dragen.

Kostbare zaken mee in het vliegtuig

Vanwege het grote risico op schade verwachten verzekeraars dat je kostbare zaken als handbagage meeneemt in het vliegtuig. Heb je toch dure apparatuur in de gewone ruimbagage moeten doen, bijvoorbeeld omdat het formaat te groot was, controleer dan bij aankomst of de spullen niet beschadigd zijn. Je reisverzekeraar zal de schade niet vergoeden, maar op de luchthaven kun je nog wel een rapport invullen om de luchtvaartmaatschappij aansprakelijk te stellen.

Ben je bestolen op reis? Doe dan in ieder geval zo snel mogelijk aangifte. Het is niet per se nodig om al op je vakantieadres je verzekeraar op de hoogte te brengen van de diefstal. Doe dit wel zo snel mogelijk na thuiskomst. Wacht je langer dan 14 dagen, dan kan je verzekeraar de schade afwijzen. Je zult dan moeten bewijzen dat de schade op reis is voorgevallen. Heb je een aangifte van het politiebureau, dan is dat natuurlijk geen probleem.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie