Nieuws

Euroknaller: hamburger, milkshake, verzekeraar

Reaal en Zwitserleven verkocht voor 1 euro

dinsdag 28 juli 2015
Euroknaller: hamburger, milkshake, verzekeraar

Verzekeraar Reaal is verkocht. De koopsom bedraagt 1 (één) euro.  Het Chinese bedrijf 安邦保险 (Anbang) is de nieuwe eigenaar van merken als Zwitserleven, Zelf.nl, Route Mobiel en natuurlijk Reaal. Was de crisis dan niet voorbij? Hoe kan het dat de Nederlandse staat geen miljarden maar slechts een schamele euro krijgt bijgeschreven voor de verkoop van een grote verzekeraar? 

Even een paar jaar terug. SNS Reaal had op eigen kracht de financiële crisis niet overleefd. Begin 2013 ging de bankverzekeraar bijna failliet en moest de regering het bedrijf zo snel als het kon nationaliseren. Van de ene dag op de andere dag werd de ooit zo trotse verzekeraar een eigendom van de staat. En daar wil minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem graag weer vanaf.

Overgenomen (1)

Verkoopprijs Reaal te laag?

Waarom wacht Dijsselbloem dan niet tot Reaal er wat beter voor staat? Nu geeft hij het bijna gratis weg. Dat zit zo: Europese regels stonden de nationalisatie alleen toe als de bank (SNS) en de verzekeraar (Reaal) van elkaar gescheiden werden. Dat is gebeurd, waarna naast de bank een verliesgevend verzekeringsbedrijf overbleef, dat tot overmaat van ramp allerlei claims (denk aan de woekerpolis) boven het hoofd had hangen.

Als Reaal nog lang staatsbezit was geweest, dan waren al die kosten voor rekening gekomen van de belastingbetaler. Door het bedrijf te verkopen, komen de verliezen niet meer ten laste van de schatkist. Zo had Dijsselbloem een verantwoordelijkheid naar de bijna 6 miljoen polishouders van Reaal. Zeker tegenover hen die een mogelijk terechte woekerpolisclaim kunnen indienen. Anbang neemt al die verantwoordelijkheden over van de staat.

Nederlandse les begint met claim

Het eerste Nederlandse woordje dat Anbang-topman Wu Xiaohui kende, was 'woekerpolis', memoreert de Nederlandse directeur van Reaal in het FD. Om alle schulden en claims te kunnen betalen, hebben de Chinezen beloofd 1,3 miljard euro extra op de balans van Reaal te zetten. Dat is een half miljard meer dan in februari werd toegezegd en de reden dat de verkoopprijs terugliep van 150 miljoen toen, naar 1 euro nu.

Waren er geen andere kopers voor Reaal?

Om kort te zijn: nee. Ondanks verschillende advertenties in internationale zakenkranten bleek Anbang de enige gegadigde voor Reaal te zijn. Naar verluidt zouden de Chinezen ook geïnteresseerd zijn om een ander verzekeringsbedrijf over te nemen dat nu nog in handen is van de staat: ASR. Samengevoegd zou er een nieuwe verzekeringsreus in Nederland kunnen ontstaan.

Wat verandert er voor jou als klant van Reaal, Zwitserleven of Zelf.nl?

Er verandert voor klanten helemaal niets. De dagelijkse bezigheden van verzekeringen en pensioenen blijven de Nederlandse kantoren gewoon uitvoeren. Het moederbedrijf is Chinees geworden, maar alle merken blijven gevestigd in Nederland.

Moet ik me zorgen maken over het pensioenvermogen dat ik heb opgebouwd?

De Nederlandsche Bank heeft als toezichthouder beoordeeld dat Anbang een goede beheerder is voor de 37 miljard euro aan pensioengeld dat bij de Vivat-bedrijven is gestald. Je mag er vanuit gaan dat DNB grondig onderzoek heeft gedaan voordat het verdict 'geen bezwaar' werd geveld.

De verkoop van Reaal is per deze week definitief. Ook de Chinese toezichthouder heeft ingestemd met de transactie. Hoewel Dijsselbloem van de opbrengst slechts een schamele hamburger kan halen, zal hij bovenal opgelucht zijn dat het zorgenkind uit zijn handen is.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie