Nieuws

“Eindelijk! Meer invloed op mijn pensioen.”

Pensioenfonds in vijf jaar op de schop

dinsdag 7 juli 2015
“Eindelijk! Meer invloed op mijn pensioen.”

“Waarom kan ik niet zelf beslissen hoe ik mijn pensioen opbouw?”. Ons pensioen en het pensioenfonds zoals we het nu kennen, gaat veranderen. Binnen vijf jaar al als het aan Jetta Klijnsma, staatssecretaris van Financiën, ligt. Een transparanter, eenvoudiger pensioen met veel meer keuzevrijheid. Een pensioen dat er zeker gaat komen.

900 ideeën over een beter pensioen

Via de Nationale Pensioendialoog konden Nederlanders duidelijk maken hoe ze wilden dat ons pensioenstelsel zou veranderen. De Nationale pensioendialoog bestond uit een website en diverse bijeenkomsten in het land. Iedere Nederlander mocht zijn of haar mening geven over pensioen, pensioenfondsen, de AOW-uitkering, en meer. Het leidde tot 900 opvattingen en pensioenideeën.

Wat moest er anders?

“Wij veranderen. Ons leven verandert. We worden slimmer omdat we vaker doorstuderen. We worden zelfredzamer, onder andere door informatie en tools op internet. We wisselen vaker van baan. En we willen meer invloed op ons eigen leven.“ De manier hoe we nu pensioen opbouwen, sluit daar niet meer bij aan.

“Pensioenfonds onrechtvaardig”

De AOW als basis functioneert in zekere zin prima, hoewel steeds minder werkenden een steeds groter wordende groep ouderen van AOW moet voorzien. Met name de manier waarop pensioenfondsen werken, klopt niet. “Er is veel onrechtvaardigheid rondom mijn pensioen”, was een veel gegeven mening tijdens de pensioendialoog.

Dezelfde pensioenpremie betalen?

Jongeren en ouderen betalen dezelfde pensioenpremie. Bij ouderen rendeert die premie een paar jaar. Bij jongeren veel langer. Stel: in één jaar leg je in totaal € 2.000 in voor je pensioen. Het rendement per jaar is 4%. Na dertig jaar is die € 2.000 inmiddels € 6.500 waard geworden. Na vijf jaar slechts € 2.600.

Pensioenboete …

Het huidige stelsel is gebaseerd op stabiliteit qua werkgever en banen. Maar tegenwoordig wisselen mensen veel vaker van baan. Daarin voorziet het huidige system niet.

Stel: je gaat op je 40e als zelfstandig ondernemer aan de slag. Tot je 40e had je voor € 300 per maand aan pensioenrechten opgebouwd bij pensioenfonds X. Maar omdat je zelfstandig wordt, krijg je een ‘pensioenboete’. Van de € 300 wordt er uiteindelijk maar € 200 uitgekeerd. Waarom? Omdat je niet tot je pensioen in dienst blijft. En dus omdat het huidige systeem hapert.

Kernwaarden -pensioenstelsel

“Het huidige pensioenstelsel versterken.”

Binnen het nieuwe stelsel blijft de basis gelijk en worden er versterkingen toegevoegd: een duidelijker pensioen met meer keuzevrijheid en meer mogelijkheden tot maatwerk. De komende periode worden de hoofdlijnen van het nieuwe pensioenstelsel verder uitgewerkt. Dat er flinke veranderingen worden doorgevoerd, dat is zeker!

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie