Nieuws

Duizenden euro’s kwijt door verkeerde autoverzekering

Nieuwwaarde versus dagwaarde

maandag 20 juli 2015
Duizenden euro’s kwijt door verkeerde autoverzekering

Stel: je hebt een nieuwe auto gekocht en wilt deze all risk verzekeren. Grote kans dat je een goedkope all risk-autoverzekering kiest. “Het is toch all risk, waarom dan niet zo goedkoop mogelijk?” Je vergeet hierbij een belangrijk aspect in de dekking: nieuwwaarde versus dagwaarde. De nieuwwaarderegeling bepaalt wat je terugkrijgt als je auto wordt gestolen. Een verkeerde keus kan je letterlijk duizenden euro’s kosten.  

Met een nieuwwaarderegeling krijg je na diefstal of een ongeluk waarbij je auto total loss raakt, een bedrag waarmee je dezelfde auto opnieuw kunt kopen. De meeste verzekeraars hebben deze regeling opgenomen in hun dekking. 5% van de verzekeraars heeft dat niet.

Nieuwwaarde versus dagwaarde

Die 5% verzekeraars keren jou niet de nieuwwaarde maar de dagwaarde uit. En dat wil je niet. De dagwaarde is de waarde die je auto had vlak vóór de diefstal. Auto’s dalen snel in waarde. De waarde van een nieuwe auto is een dag na aankoop vaak al een paar duizend euro lager.

Kies voor een lange nieuwwaarderegeling

Ook bij de 95% verzekeraars die wél een nieuwwaarderegeling bieden is het opletten geblazen. Het verschil is namelijk groot. Sommigen keren namelijk drie jaar lang de nieuwwaarde uit, terwijl anderen de uitkering al na één jaar omzetten naar dagwaarde.

80% van de autoverzekeraars bieden alleen een nieuwwaarderegeling voor het eerste jaar. Ze passen de afschrijving na dat jaar min of meer op hun eigen manier toe. De waarde van je auto gaat na het eerste jaar altijd flink achteruit, welke manier van afschrijven de verzekeraar ook bedenkt.

Slechts 15% van de verzekeraars biedt de nieuwwaarderegeling drie jaar lang. Wordt je auto na twee-en-een-half jaar gestolen? Dan mag je gewoon een nieuwe kopen.

Voordelige nieuwwaarderegeling niet duurder

Het is niet zo dat verzekeringen met een langere nieuwwaarderegeling automatisch duurder zijn. Sterker nog: een aantal verzekeraars met een lage premie hebben een prima nieuwwaardeverzekering. Bij twee op de drie verzekeraars met een nieuwwaarderegeling van drie jaar, ligt de premie onder het gemiddelde. 

Nieuwwaarde Dagwaarde Nieuwe Auto

Na drie jaar: altijd dagwaarde

Na drie jaar keert geen enkele verzekeraar nog de nieuwwaarde uit. De dagwaarde is bij elke verzekeraar hetzelfde en wordt bepaald doormiddel van de ANWB/BOVAG-koerslijst. Bijna alle verzekeraars keren, bovenop die dagwaarde, nog 10% extra uit.

Wel een groot verschil voor occasions

Koop je een tweedehands auto, dan ook zijn er grote verschillen tussen verzekeraars. 30% van de verzekeraars keert de aanschafwaarde uit als jouw auto binnen één jaar gestolen wordt. De aanschafwaarde is dit geval het bedrag waarvoor jij de tweedehands auto gekocht hebt. Meer dan de helft van de verzekeraars keert altijd de veel lagere dagwaarde uit. 15% biedt de aanschafwaarderegeling drie jaar lang.

Nieuwwaarde Dagwaarde Tweedehands Auto

Kijk je bij het vergelijken van de autoverzekering alleen naar de premie, dan ben je mogelijk een dief van je eigen portemonnee. De nieuwwaarderegeling is iets waar je óók aandacht aan zou moeten besteden. Lees altijd de polisvoorwaarden door op dit punt. De nieuwwaarderegeling geldt overigens niet alleen bij diefstal, maar ook als je auto onherstelbaar beschadigd raakt.

Ken je de kleine lettertjes van je huidige autoverzekering niet of ben je op zoek naar de juiste autoverzekering en wil je daarbij advies? Vraag dan meer informatie aan.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie