Nieuws

De inboedelverzekering voor studenten

Slechts 46% studenten sluit een inboedelverzekering af

donderdag 23 juli 2015
De inboedelverzekering voor studenten

Studentenhuizen staan bekend als een walhalla voor inbrekers. Goede beveiliging ontbreekt vaak. Deuren worden niet afgesloten, ramen blijven open staan en er is zelden een alarminstallatie. Daarnaast valt er voor een inbreker aardig wat te halen. In tegenstelling tot bij een gezinswoning, vind je hier in elke kamer een tv, laptop en smartphone. De inboedelverzekering voor studenten is daarom een goed idee. Waar moet je op letten?

Verzekeringen afsluiten: voor studenten staat het vaak niet op hoog op de prioriteitenlijst. Studenten Wegwijzer voerde onlangs onderzoek uit naar studenten en hun inboedelverzekeringen. Een derde van de studenten gaf in het onderzoek aan simpelweg vergeten te zijn een inboedelverzekering af te sluiten. Ook had 18 procent van de ondervraagden geen idee of ze eigenlijk een verzekering voor de inboedel van hun studentenkamer afgesloten hadden.

Heb jij een inboedelverzekering afgesloten?

Studenten Inboedelverzekering

Bron: Studenten Wegwijzer

Zodra je op kamers gaat, is het verstandig om een inboedelverzekering af te sluiten. Voor een klein bedrag per maand verzeker je met zo’n verzekering het interieur en de spullen in je studentenkamer. Wordt er iets gestolen, of is er schade door brand, overstroming of lekkage, dan kun je in veel gevallen rekenen op een uitkering van je verzekeraar.

Vijf aandachtspunten

Wanneer en hoeveel je verzekeraar uitkeert bij schade of diefstal, wisselt sterk per verzekeraar. Wij hebben vijf aandachtspunten voor je op een rij gezet.

1. Kies voor een inboedelverzekering speciaal voor studenten
Veel verzekeraars bieden een inboedelverzekering die specifiek op studenten afgestemd is. Omdat je hiermee slechts één kamer verzekert in plaats van een heel huis of appartement, is de premie laag. Reken op een bedrag tussen de twee en vijf euro per maand, afhankelijk van de dekking en het eigen risico.

2. Controleer het maximaal verzekerde bedrag
In de polisvoorwaarde van je inboedelverzekering vind je het maximaal verzekerde bedrag. Dit is het maximale bedrag dat je per gebeurtenis vergoed krijgt bij schade of diefstal. De hoogte van dit bedrag verschilt per verzekeraar. Bij de ING inboedelverzekering voor studenten is dit bedrag bijvoorbeeld € 7.000, terwijl Centraal Beheer een standaarddekking van € 35.000 biedt.

3. Controleer het eigen risico
Een eigen risico van € 50 tot € 100 per schadegebeurtenis, is zowel bij studenten inboedelverzekeringen als ‘reguliere’ inboedelverzekeringen vaak de standaard. Woon je in een stad waar gemiddeld genomen vaak wordt ingebroken, zoals bijvoorbeeld Amsterdam of Rotterdam, dan is het eigen risico meestal hoger.

Kies je voor een extra hoog eigen risico, dan gaat je premie omlaag. Controleer bij het vergelijken van inboedelverzekeringen voor studenten wat het eigen risico is en of deze in verhouding staat tot de gevraagde premie.

4. Zorg dat je kamer op slot kan en dat je dit slot ook daadwerkelijk gebruikt
Als er spullen uit je kamer zijn gestolen en er zijn geen sporen van inbraak aan de deuren of ramen van je kamer, dan kun je bij de meeste verzekeraars fluiten naar een vergoeding. Vaak is het een vereiste dat jij je kamerdeur kunt afsluiten. Geen slot op jouw deur? Klop dan aan bij je huisbaas. En zorg ervoor dat je het slot ook daadwerkelijk gebruikt.

Studentenhuizen of –complexen hebben het nadeel dat er veel mensen rondlopen die elkaar of elkaars gasten niet of nauwelijks kennen en er ook niet naar omkijken. Neem het zekere voor het onzekere.

5. Kies voor een combinatie van de inboedel-, reis- en aansprakelijkheidsverzekering
Veel verzekeraars bieden verzekeringspakketten aan met meerdere verzekeringen. Ook het afsluiten van een reis- en aansprakelijkheidsverzekering is voor de meeste studenten verstandig. Door te kiezen voor een pakket profiteer je van korting. Daarnaast is het gemakkelijk dat je je altijd maar tot één partij hoeft te wenden bij schade. 

Twijfel je of het afsluiten van een inboedelverzekering in jouw geval wel nodig is? Stel jezelf dan de vraag of je het risico dat de verzekering afdekt eventueel ook zelf kunt én wilt dragen. Heb je geen dure spullen, dan is een inboedelverzekering misschien niet nodig. Heb je een dure laptop of ander prijzig spul in huis, dan is die paar euro premie wellicht de moeite waard.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie