Nieuws

“De directie stelt zich niet aansprakelijk voor verlies of diefstal”, mag dat?

Wat als je jas niet meer in de garderobe hangt?

woensdag 1 juli 2015
“De directie stelt zich niet aansprakelijk voor verlies of diefstal”, mag dat?

Wie naar een theatervoorstelling, club of feest gaat, wil zijn jas daar veilig op kunnen hangen. Meestal kan dat bij een bewaakte garderobe. Bij bijna elke garderobe hangt een bordje: “De directie stelt zich niet aansprakelijk voor verlies of diefstal”. Maar klopt dat bordje wel? Heb je inderdaad gewoon ‘pech’ als jouw jas na een avondje uit definitief is verdwenen?

Sluit een deal met het personeel

Wat er over dit onderwerp in de wet staat, is simpel. Als je je jas ophangt en laat bewaken in een bewaakte garderobe, geldt de zogeheten bewaarnemingsovereenkomst. Jij en het garderobepersoneel maken een deal, of officieel: jullie sluiten een wettelijke overeenkomst.

Gratis of betaald: maakt niet uit!

Vertrouw jij jouw jas toe aan dit personeel en zegt het personeel erop te zullen letten? Dan is de bewaarnemingsovereenkomst van toepasing. Het maakt daarbij niet uit of de garderobe gratis is of niet. Je mag gewoon verwachten dat, wanneer jouw jas wordt bewaakt, je hem aan het einde van de avond netjes weer terug krijgt.

Hoe ‘redelijk’ is het bordje?

Maar waarom hangt er dan dat bordje: ‘de directie stelt zich niet aansprakelijk voor verlies’? Dit soort bordjes valt onder de ‘algemene voorwaarden’. De eigenaar van de club denkt dat je hem door zo’n bordje niet  aansprakelijk kunt stellen als je jas zoek raakt in de garderobe. Maar dat klopt niet. De eigenaar van de club gaat hier de mist in.

Het Nederlandse wetboek geeft aan dat algemene voorwaarden namelijk niet “onredelijk bezwarend” mogen zijn voor consumenten. Dat is moeilijke taal voor: je mag jouw klanten niet confronteren met oneerlijke voorwaarden. 

Zwarte Lijst Grijze Lijst


Grijze en zwarte lijsten

De overheid heeft lijsten opgesteld met algemene voorwaarden die volgens de wet onredelijk en dus niet geldig zijn: een zwarte lijst en een grijze lijst.

Op de ‘zwarte lijst’ staan de algemene voorwaarden die hoe dan ook onredelijk zijn voor de consument. Die zijn nooit geldig. Op de ‘grijze lijst’ staan de algemene voorwaarden die op de grens liggen van wat wel en wat niet redelijk is. Wie deze algemene voorwaarde gebruikt, moet zelf aantonen dat die voorwaarde niet onredelijk en dus geldig is.

Het garderobebordje staat op de grijze lijst. De eigenaar van de club of het theater moet dus bewijzen dat de tekst op het bordje niet onredelijk is . En daar gaat hij niet uitkomen. Bordjes die de aansprakelijkheid van de directie ontkennen, worden in een rechtszaak meestal compleet genegeerd.  Dat hebben eerdere rechtszaken al uitgewezen.

Geef je jas gerust uit handen

Je kunt je jas met een gerust hart afgeven bij een bewaakte garderobe. Raakt je jas onverhoopt kwijt? Pech voor de eigenaar. Die moet jouw jas vergoeden.

Anders werkt het overigens als jij je jas aan een ‘openbare’ kapstok hangt, terwijl je ook de keuze hebt om je jas bij je te houden of bij een garderobe af te geven. Als je bijvoorbeeld een kerk bezoekt, mag je je jas bij je houden. Kies je toch voor de openbare kapstok? Dan kun je de kerk na diefstal of verlies van je jas niet aansprakelijk stellen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie