Nieuws

Wat gaan de Grieken doen?

Beslissende ronde voor aandelen en euro

vrijdag 3 juli 2015
Wat gaan de Grieken doen?

Zondag bepalen de Grieken in een referendum of ze al dan niet instemmen met de bezuinigingsvoorstellen van Europa. De spanning over de uitslag stijgt. Het Amerikaanse mediabedrijf Bloomberg geeft na onderzoek aan dat er evenveel voor- als tegenstanders zijn. Het referendum zelf lijkt onderdeel van het politieke spel tussen de Griekse overheid en de rest van Europa. 

De stemming onder de Grieken is in de afgelopen week wel licht verschoven van nee naar ja. Ongetwijfeld is hierbij van invloed dat het dagelijks leven nu daadwerkelijk ontregeld wordt door de financiële problemen. Niet kunnen pinnen en moeten hamsteren in de supermarkt is niet goed voor het vertrouwen in de huidige overheid.

Ministers Grieken Eurozone

Messen worden geslepen

In de dagen voor het referendum worden de messen geslepen. De Griekse overheid hoopt dat het Griekse volk tegen de bezuinigingsplannen stemt. De weinig objectieve overheid geeft dan ook een negatief stemadvies. De Griekse premier Tsipras dreigt zelfs af te treden als het volk ‘ja’ zegt tegen Europa.

Onze ‘eigen’ Dijsselbloem geeft als voorzitter van de Eurogroep een waarschuwing af richting de Grieken. Bij een nee-stem zijn de opties om er gezamenlijk uit te komen minimaal en moet er rekening gehouden worden met een regeling waarbij Griekenland uit de Eurogroep wordt gezet.

Verwarring alom

De dreigementen aan beide kanten lijken onderdeel van het politieke spel. Dijsselbloem wil de Grieken het idee geven dat een negatieve stem vergaande gevolgen heeft. De Griekse overheid hoopt na een nee de onderhandeling weer in te kunnen zetten. Met in het achterhoofd het idee dat Europa het toch niet aandurft om de Grieken daadwerkelijk de deur te wijzen.

Als de Grieken in één ding uitblinken is het wel het zaaien van verwarring. De ene dag zijn beleggers in heel Europa opgetogen over de positieve berichten die wijzen op een toenadering. Om vervolgens de andere dag weer te schrikken van de agressieve onderhandelingstoon. Europa lijkt daar geen raad mee te weten en reageert laat of maar half. Veel Europese landen zijn het onderling ook niet eens over de beste oplossing.

Hele referendum onduidelijk

Niet duidelijk is waar de Grieken precies voor stemmen, evenals de manier waarop het referendum wordt opgezet. Als je de gemiddelde Griek vraagt of hij een deel van zijn pensioen in wil leveren, zal hij daar niet enthousiast van worden. Dergelijke bezuiningen zijn nodig wil het land in aanmerking komen voor nieuwe en noodzakelijk financiele steun. Of het voor Grieken duidelijk is waar ze precies voor stemmen, is zeer de vraag. 

Wat merken wij ervan?

Ook in Nederland is het antwoord van de Grieken bepalend. Bijvoorbeeld voor de koersen van aandelen. Bij een ja zullen beleggers opgelucht zijn en stijgen de koersen. Een nee zorgt voor instabiliteit en daar wordt de gemiddelde belegger nerveus van. 

Niet alleen aandelen reageren op de ontwikkeling in Griekenland. Ook bijvoorbeeld de koers van de euro als munt is er afhankelijk van. De euro werd door de aanhoudende problemen minder waard in de afgelopen weken. In de supermarkt merk je daar weinig van. Als je op vakantie gaat en betaalt in een andere valuta wel. Zo krijg je minder dollars in ruil voor je euro’s. Met andere woorden, een vakantie naar bijvoorbeeld de VS wordt daardoor duurder.

De uitslag van het Griekse referendum is geen zaak van de Grieken alleen. Daarvoor is Europa te veel één geheel. Althans, dat wil het graag zijn. Ondanks de patstelling lijkt het ‘Ja-kamp’ aan de winnende hand. Een armslag is daarbij wel op zijn plaats en de enige die het echt weten blijven de Griekse stemmers zelf.  

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie