Nieuws

Wat kost een (extra) betaalrekening?

Waar je op moet letten als je een bankrekening opent

vrijdag 26 juni 2015
Wat kost een (extra) betaalrekening?

Zes op de tien samenwonende stellen hebben een gezamenlijke bankrekening. Handig voor de vaste lasten, de boodschappen en andere huishoudelijke uitgaven. Bovendien is het verstandig om geldzaken sámen te regelen en beiden op de hoogte te zijn van de financiën. Zowel op korte termijn (huishoudelijke kosten, buffer voor calamiteiten) als lange termijn (hypotheek, sparen, pensioen). Wat kost een (extra) betaalrekening en waar moet je op letten?

Hoewel een bankrekening niet verplicht is, kun je vrijwel niet zonder. Wil je salaris, een uitkering of andere inkomsten ontvangen? Of je zorgverzekering, gas, water en licht, de huur of hypotheek betalen? De kans is klein dat je dat contant kunt regelen.

Een bankrekening dus. Of meerdere: een voor je eigen geldzaken, een met je partner, een losse spaarrekening voor de vakantieplannen en ook nog een gezamenlijke spaarrekening. Voor je het weet heb je verschillende rekeningen lopen, misschien ook bij meerdere banken.

Wat kost zo’n betaalrekening?

Een betaalrekening openen is eenvoudig. Bij vrijwel alle banken kan dat online, en ben je met enkele minuten en het opsturen van een identiteitsbewijs een bankrekening rijker. De kosten wisselen echter behoorlijk. Zo betaal je bij ING slechts € 16,40 per jaar voor het standaard betaalpakket. Daarmee is ING de goedkoopste aanbieder.

Bij ABN AMRO betaal je weliswaar € 39 per jaar voor een standaard betaalpakket, maar je kunt daar vervolgens wel gratis extra betaalrekeningen aan toevoegen. Handig als je graag losse ‘potjes’ wilt voor bijvoorbeeld de vaste lasten, de boodschappen en overige uitgaven. Voor een extra pinpas betaal je dan overigens weer wél € 9 per jaar.

Kosten -betaalrekening

Waar moet je op letten?

Een aantal aandachtspunten bij het uitzoeken van een nieuwe (extra) betaalrekening:

  • Bij ASN Bank, KNAB en SNS Bank ontvang je rente over je betaalrekening. Bij SNS Bank kun je bovendien ook iedere maand 3 dagen rood staan zonder rente te betalen.
  • Wil je een spaarrekening? Kijk even naar de verschillende rentes. ABN AMRO en Rabobank bieden meestal de laagste rente. ING, KNAB en SNS Bank bieden vaak 0,3 tot 0,4 % meer. De grote (betaal)banken bieden geen van allen veel rente, daarvoor open je meestal beter een rekening bij een internetspaarbank als MoneYou, LeasePlan Bank of NIBC Direct.
  • Het is handig om verschillende betaalrekeningen (jouw privérekening, een extra rekening, een gedeelde rekening, de bankrekening van je partner) onder te brengen bij dezelfde bank. Je boekt dan snel en gemakkelijk over van de ene naar de andere rekening. Bovendien scheelt het vaak in de kosten.

Overstappen is eenvoudig

Wil je overstappen van je huidige bank naar een andere aanbieder? Dat is gelukkig heel eenvoudig. Alle Nederlandse banken werken samen mee aan overstapservice.nl. In het kort: je opent een nieuwe bankrekening bij een bank naar keuze en je geeft aan dat je van de overstapservice gebruik wilt maken. Vervolgens worden alle incasso’s, machtigingen en bijschrijvingen van en naar je oude bankrekening, dertien maanden lang automatisch omgeleid naar je nieuwe bankrekening.

Gedurende deze dertien maanden heb je zelf de tijd om alle partijen die jouw rekeningnummer nodig hebben (je werkgever, je vaste lasten, vrienden en bekenden, de Belastingdienst etc) in te lichten over de wijziging. Meer weten? Lees ons eerdere artikel: Overstappen naar een andere bank, hoe werkt dat?

Ook een creditcard?

Bij de meeste betaalrekeningen kun je zonder veel moeite ook een creditcard aanvragen. Meestal zijn er wat vereisten aan bijvoorbeeld je inkomen of betaalgeschiedenis, maar een eenvoudige creditcard is voor de gemiddelde Nederlander geen probleem. Wel zijn hier vaak kosten aan verbonden: een vast bedrag per jaar, plus een percentage van het eventuele bedrag dat je uit hebt staan.

Een creditcard via je bank is echter niet altijd de voordeligste optie: verschillende winkelketens en andere organisaties bieden je ook een creditcard. Zo biedt bijvoorbeeld de Bijenkorf een MasterCard aan voor  € 12,50 per jaar (+ een welkomstcadeau van € 25 shoptegoed) en bestel je bij ANWB een Visa Card voor € 12 per jaar (+ € 25 tegoed én het eerste jaar gratis). Dit zijn exact dezelfde creditcards als die je bank biedt (meestal Visa of MasterCard), maar mogelijk goedkoper in gebruik.

Betaalrekeningen zijn in Nederland relatief goedkoop. Voor een paar tientjes per jaar ben je voorzien van een digitale betaalrekening met pinpas. Toch kun je ook op die paar tientjes nog wel wat besparen. Voor een persoonlijke rekening betaal je bij ABN AMRO immers ruim dubbel zoveel als bij ING. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie