Waarom de laagste hypotheekrente gaat stijgen
Huis kopen? Niet te lang wachten

De laagste hypotheekrente gaat écht stijgen. Misschien nu nog moeilijk voor te stellen met overal een lage rente. Toch is het zo. Boosdoener: de kapitaalmarktrente. Met een stijgende huizenprijs en stijgende hypotheekrente in aankomst, lijkt het slim om niet te lang te wachten met het kopen van een (nieuw) huis. We leggen uit hoe het zit.
Als banken jou een lening verstrekken, hebben ze zelf uiteraard ook geld nodig. Immers, als je geen geld hebt, kun je het niet uitlenen. Dat geld lenen ze van een andere bank, de Europese bank of van jou. Dat laatste doen ze door jouw spaargeld min of meer weer uit lenen.
Zo bepaalt een bank de rente voor jouw hypotheek
De bank bepaalt voor de hypotheek een basisrente. De basisrente is afgeleid van de kapitaalmarktrente. Dat is dan weer een moeilijk woord voor de rente die onze overheid betaalt om geld te lenen (want ja, ook de overheid leent geld).
De basisrente is nog niet direct de hypotheekrente die aan jou aangeboden wordt. De bank telt er nog een aantal zaken bij op. De basisrente + winstopslag + kosten die de bank maakt = de hypotheekrente die jij aan de bank moet betalen.
Stijging hypotheekrente komt eraan
Zoals je in de illustratie hieronder kunt zien, is de kapitaalmarktrente al twee maanden flink aan het stijgen. “Waarom stijgt de hypotheekrente dan niet mee”, zul je wellicht denken. Dat duurt echter enkele maanden tot zelfs een jaar. De banken willen de hypotheekrente zo lang mogelijk laag te houden. Anders ga jij als klant wellicht naar de concurrent.
In juni 2013 kostte een huis in Nederland gemiddeld € 206.000. Vorige maand was dat € 224.000. Een stuk duurder dus. Maar tegelijkertijd daalde sinds juni 2013 de laagste hypotheekrente van 3,95% naar 2,15%. Je voelt ‘dat duurdere huis’ daarom misschien nog niet in je portemonnee. Dat verandert als die goedkope hypotheekrente flink gaat stijgen.
Huis kopen? Wacht niet te lang
Aanvankelijk valt het gevaar van de hogere hypotheekrente nog mee. Je gaat slechts tientjes per maand meer betalen. Maar dat kan heel snel veranderen. Wacht dus niet te lang met je beslissing. Een onafhankelijk adviseur kan je wijzen op de hypotheek met de laagste rente.
Update maandag 15 juni 2015: Rabobank kondigde vandaag aan de hypotheekrente inderdaad te gaan verhogen. De verhoging is een gevolg van de stijgende kapitaalmarktrente, aldus een woordvoerster van de bank. Voor hypotheken met een looptijd van twee tot en met zeven jaar stijgt de hypotheekrente met 0,1 procentpunt. De langere looptijden worden de rentes met 0,2 procentpunt verhoogd.
Meer weten of persoonlijk advies?
Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden
- Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
- We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
- Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist