Nieuws

Vakantie Tunesië of Griekenland niet te annuleren

Vragen over instabiele vakantielanden

dinsdag 30 juni 2015
Vakantie Tunesië of Griekenland niet te annuleren

'The place to be… now!' Met die slogan probeert Tunesië toeristen over te halen om een strandvakantie aan de Noord-Afrikaanse kust door te brengen. Na twee terroristische aanslagen in een half jaar tijd denken toeristen daar echter heel anders over. Reizigers proberen massaal hun vakantie om te boeken naar een land waar ze zich veiliger voelen. Griekenland worstelt met hetzelfde probleem, maar dan om financiële redenen. Waar heb je als reiziger met een ticket naar een probleemland recht op?

Reisorganisatie

Tunesië
De reisorganisatie is de eerst aangewezen partij om je te helpen. Touroperators die zijn aangesloten bij branchevereniging ANVR hebben besloten om soepel om te gaan met verzoeken van vakantiegangers die willen omboeken of annuleren. Omdat er geen negatief reisadvies voor Tunesië geldt, zijn ze echter nergens toe verplicht.

Kijk voor de meest actuele informatie over Tunesië op de website van het Calamiteitenfonds.

Griekenland
Reizen naar Griekenland kun je niet gratis annuleren of omboeken. Toeristen en mensen met een pinpas van een niet-Griekse bank kunnen zonder beperkingen geld opnemen in Griekenland. De ANVR adviseert wel om voldoende contant geld mee te nemen, mochten de geldautomaten toch onverhoopt leegraken.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt dat als de financiële onrust in Griekenland aanhoudt, ook betalingen met creditcard in gevaar komen. Reisorganisatie Corendon laat klanten via hun website geld kopen, dat ze op kunnen halen bij de lokale agent van hun reisorganisatie.

Kijk voor de meest actuele informatie over Griekenland op de website van de ANVR.

Toeristen Tunesie Griekenland

Reis- en annuleringsverzekering

Tunesië
Je reis- en annuleringsverzekering kunnen in deze situaties niet zo veel betekenen als je wilt annuleren of omboeken. Een negatief reisadvies is geen verzekerde reden voor annulering. Alle bestaande dekkingen van je reisverzekering blijven natuurlijk gewoon van kracht. Dus moet je vanwege de onrust langer in Tunesië blijven of is je vlucht ernaartoe juist vertraagd, dan kun je daar een vergoeding voor krijgen. De hoogte van de vergoeding hangt af van je reisverzekeraar.

Griekenland
De financiële onrust in Griekenland is ook geen verzekerde reden voor annulering. Goed op je reisverzekering letten is wel een vereiste, nu de financiële situatie in Griekenland instabiel is. Let er bijvoorbeeld op een dekking voor contant geld, zeker als je dat vanuit Nederland meeneemt.

Ook voor Griekenland geldt dat de gewone dekkingen van de reisverzekering blijven bestaan. Dus als je wordt opgehouden door stakingen dan krijg je een vergoeding voor je eventuele extra verblijfskosten.

Volgens de Telegraaf hebben vooral reizigers naar Tunesië last van niet zo soepele reisbureaus die toch hoge kosten in rekening brengen voor een omboeking. Andere bestemmingen zijn vaak duurder omdat Tunesië tot de voordeligste vakantielanden behoort. De situatie kan overigens altijd veranderen, blijf daarom de websites van de ANVR en het Calamiteitenfonds in de gaten houden. In België zijn overigens alle reizen naar Tunesië tot en met augustus geschrapt.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie