Nieuws

Slaande ruzie met de Grieken

AEX al zes procent onderuit

dinsdag 16 juni 2015
Slaande ruzie met de Grieken

De onenigheid tussen Griekenland en Europa lijkt steeds meer op een klassieke ruzie binnen de familie. In plaats van zoeken naar een oplossing worden vooral verwijten uitgedeeld. Niemand wil water bij de wijn doen en de familie dreigt uit elkaar te vallen. Inmiddels begint ook de omgeving zich met de ruzie te bemoeien. Komt het tot een breuk en zo ja wat merken we daar in Nederland dan van?

Zoals bij veel ruzies zijn ook hier geld en het niet nakomen van afspraken de bron van onvrede. De Grieken willen dat Europa zich ‘redelijker opstelt’, een mening die ze vervolgens direct zelf weer terugkrijgen.

Terugbetalen en bezuinigen

De Grieken lopen achter met het terugbetalen van leningen. Dit terwijl er nog forse afbetalingen op de agenda staan. Zo verwacht de Europese Centrale Bank (ECB) 3,5 miljard euro overgemaakt te krijgen. De Griekse staatskas is niet vol genoeg om aan alle schulden te kunnen voldoen.

Griekenland kan nieuwe financiële steun krijgen (7,2 miljard euro) om weer een periode te kunnen overbruggen. Hiervoor moeten wel door de EU opgelegde bezuinigingen doorgevoerd worden. Deze bezuinigingen op vooral pensioen en belastinggebied zijn te streng en onredelijk, zo oordelen de Grieken.

Somberste scenario

In het somberste scenario valt de familie uiteen. Griekenland kan ik dat geval niet meer aan de verplichtingen voldoen en verlaat de Eurozone. Zo ver is het nog niet. Europese leiders en toezichthouders als de ECB willen dit voorkomen omdat het veel instabiliteit tot gevolg heeft. Beleggers vrezen een vertrek uit de EU en zijn bang op herhaling bij andere landen die er economisch minder sterk voor staan.

Op ramkoers

Zowel de Grieken als Europa zijn wel op ramkoers. Beiden spelen het spel hard en zijn niet bereid toe te geven. Vooral Griekenland is bedreven in het communiceren van tegenstrijdige signalen. Waar de ene dag ze vol goede moed zijn op een positieve uitkomst, is de toon de andere dag dreigend en lijkt het onoplosbaar. De Europese landen vinden dat Griekenland zich simpelweg aan de afspraken moet houden. Toch verschilt de stelligheid per land en is ook die boodschap niet eenduidig.

Wat merken wij ervan?

Ook hier zijn de gevolgen groot. Net als in de rest van Europa is in Nederland de aandelenbeurs fors gedaald, meer dan zes procent sinds eind mei. De Nederlandse overheid staat verder voor in totaal € 16 miljard garant wat betreft financiële hulp aan Griekenland. Daar merk jij niet direct iets van maar indirect komt het wel uit de algemene belastingpot.

Zelfs binnen de beste familie is er weleens onenigheid. Binnen Europa is er echter sprake van slaande ruzie. Toch lijkt niemand de relatie daadwerkelijk te willen beëindigen. Ondanks de huidige verwijten over en weer, spierballentaal en dreigementen verwachten we dat de Grieken toch binnen Europa blijven. Of het ooit nog een hechte vriendschap zal worden is maar zeer de vraag…

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie