Nieuws

Referendum maakt Griekse chaos compleet

Wat als Griekenland je vakantiebestemming is?

maandag 29 juni 2015
Referendum maakt Griekse chaos compleet

Griekenland speelde lang poker met de landen waar de Grieken bij in de schulden staan. Met het uitroepen van een referendum op zondag vijf juli zijn de kaarten van tafel. Inmiddels lijkt het meer op Russisch roulette. Bij een laatste peiling wilde de meerderheid van de Grieken nog onderdeel blijven van Europa. Het is de vraag of dat nog steeds zo is na alle opruiende taal van de Griekse overheid zelf. Niet alleen op de aandelenbeurzen is de nieuwe chaos merkbaar. Ook voor vakantiegangers naar het populaire vakantieland heeft het gevolgen.

Het was de bedoeling dat Europese leiders afgelopen weekend met de Grieken een definitieve oplossing zochten voor de financiële onzekerheid waar het land in verkeert. In plaats daarvan toverden de Grieken onverwachts een referendum uit de hoge hoed. Niet de Griekse politiek, maar het volk beslist hierdoor al dan niet akkoord te gaan met de bezuinigingseisen die Europa stelt.

Chaos compleet

De chaos is compleet. De Griekse overheid is zelf bijzonder negatief en geeft dan ook het advies om bij het referendum tegen te stemmen. Intussen moet Griekenland binnenkort diverse leningen terugbetalen aan bijvoorbeeld het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het geld daarvoor hebben de Grieken echter niet. Alleen als akkoord wordt gegaan met bezuinigingen kan de situatie rechtgetrokken worden.

Banken dicht

De Europese Centrale Bank (ECB) steunt Griekse banken door noodleningen te verstrekken. Zonder akkoord stopt de toezichthouder deze steun. Niet duidelijk is precies wat het gevolg daarvan is en hoe lang de banken het op eigen kracht redden.

Wel duidelijk is dat de Grieken massaal geld van de rekening halen, wat lege geldautomaten en lange rijen bij de balie tot gevolg heeft. Deze week blijven de banken dicht om te voorkomen dat de situatie helemaal niet meer in de hand te houden valt.

Geen negatief reisadvies Griekenland

Het ministerie van buitenlandse zaken geeft geen negatief reisadvies voor Griekenland. De onrust is dan ook geen geldige reden voor aanspraak op de annuleringsverzekering. Volg de actuele stand van zaken op de pagina van het ministerie. Dit kan ook via de app voor Android of Apple.

Veel contant geld meenemen

Het ministerie geeft wel het advies voldoende contant geld mee te nemen waar je de hele vakantie mee vooruit kan. Zo ben je niet afhankelijk van een Griekse bank. Ook betalen per creditcard kan problemen opleveren als het betalingsverkeer plat ligt.

Reizen met veel contant is in een normale situatie helemaal geen goed idee. Zorg er dan ook voor dat je niet alles op één plaats bewaart en neem niet te veel mee bij uitstapjes. Verder is het verstandig demonstraties en protesten zo ver mogelijk links te laten liggen.

Grieken uit de EU?

De zogenoemde Grexit komt met het aankondigen van een referendum dichterbij. De Grieken zullen daarbij moeten kiezen tussen forse bezuinigingen op onder andere pensioenen of de chaos en onzekerheid die het afscheiden van de EU met zich meebrengt.

Ondanks de harde taal van Europese leiders willen ze het liefst Europa intact houden. Al is het alleen maar om te voorkomen dat na Griekenland straks ook andere landen afspraken opzij schuiven en een eigen koers gaan varen. Vooralsnog blijven we bij het standpunt dat Griekenland in de EU blijft, al begint het wel heel spannend te worden.

De Grieken spelen hoog spel en weigeren mee te gaan in de eisen van Europa. Met het op 5 juli geplande referendum wordt de politieke verantwoordelijkheid verschoven naar de inwoners. Dit brengt onzekerheid mee voor de politieke onderhandelaars, beleggers in Europese bedrijven, de Grieken zelf en ook voor jou, als het je zuidelijke land je vakantiebestemming is.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie