Nieuws

Komt fysiotherapie terug in de zorgverzekering?

Liever de fysio dan de chirurg

maandag 22 juni 2015
Komt fysiotherapie terug in de zorgverzekering?

Fysiotherapie wordt in de toekomst misschien weer vergoed door de zorgverzekering, vanuit de basiszorgverzekering. Sinds 2012 zijn behandelingen van de fysiotherapeut bijna helemaal uit de basisverzekering verdwenen. Omdat veel mensen met een chronische ziekte om financiële redenen zich niet meer laten behandelen, komen velen uiteindelijk op de operatietafel terecht. Dat kost de zorgverzekeraars meer dan wanneer ze meteen door een fysiotherapeut onder handen waren genomen. 

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) schreef vorige week een brief aan de minister van Volksgezondheid Edith Schippers met de oproep om fysiotherapie weer op te nemen in de basiszorgverzekering. De branchevereniging zegt zich nooit eerder openlijk met de inhoud van de zorgverzekering te hebben bemoeid, omdat de politiek daar over gaat. Inmiddels sluit het basispakket echter steeds slechter aan bij de medische wetenschap.

Liever de fysio dan de chirurg

Als voorbeeld noemt ZN mensen die lijden aan bloedvatvernauwingen in hun benen, ook wel bekend als etalagebenen. Recent onderzoek heeft laten zien dat fysiotherapie veel effectiever is dan opereren. Omdat mensen de fysiotherapeut echter links laten liggen, wordt een dure operatie na verloop van tijd de enige behandelmogelijkheid.

Minister Schippers heeft inmiddels laten weten dat er te praten valt over de terugkeer van de fysiotherapeut in het basispakket. Voor de zorgverzekering in 2016 komt de oproep van ZN echter te laat. Pas vanaf 2017 kan fysiotherapie weer in het basispakket worden opgenomen.

Fysiotherapie Zorgverzekering

Eerste 20 behandelingen voor eigen rekening

Fysiotherapeutische behandelingen zijn overigens nooit helemaal uit het basispakket verdwenen. Mensen jonger dan 18 jaar krijgen de fysio helemaal vergoed. Ben je ouder dan 18 en heb je een chronische aandoening waar je fysiotherapie voor nodig hebt, dan moet je de eerste 20 behandelingen zelf betalen voor de zorgverzekeraar de kosten overneemt.

Sportblessures blijven voor aanvullende verzekering

Het zijn alleen die eerste 20 behandelingen voor mensen met een chronische ziekte waarvan ZN graag wil dat ze weer vergoed worden. Sportblessures of andere niet-chronische redenen waarvoor je naar de fysiotherapeut gaat, staan niet op de nominatie om terug te keren in het basispakket.

Overigens kun je fysiotherapie wel gewoon verzekeren met een aanvullende zorgverzekering. Dit jaar kon je al vanaf € 4,95 per maand jaarlijks 9 behandelingen vergoed krijgen.

Niet alleen de regels voor fysiotherapie worden door de zorgverzekeraars bekritiseerd, ook de manier waarop zij om moeten gaan met plastische chirurgie vinden zij niet juist. Volgens hen moeten zij te veel aanvragen voor plastische chirurgie afwijzen, omdat de verzekeraars wordt opgedragen om streng te zijn. Hoewel ze het graag zouden willen, is uitzonderingen maken niet mogelijk. Schippers heeft beloofd ook hiernaar te gaan kijken.

 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie