Nieuws

Pensioenleeftijd omhoog: wanneer mag jij met pensioen?

Liever naar de tandarts dan nadenken over je pensioen

woensdag 24 juni 2015
Pensioenleeftijd omhoog: wanneer mag jij met pensioen?

Wat is jouw pensioenleeftijd? En hoe staat je pensioen er eigenlijk voor? Het zijn vragen waar we liever niet over nadenken. Sterker nog, een bezoekje aan de tandarts of het invullen van de belastingaangifte, is iets wat de meeste Nederlanders liever doen dan aan de slag gaan met hun pensioen. De Eerste Kamer ging begin juni akkoord met de versnelde verhoging van de AOW-leeftijd. Wat betekent dat voor jou en welke drie simpele stappen kun je nemen om je wél voor te bereiden op de toekomst?

Vind jij het belangrijk dat financiële informatie over pensioen eerlijk en transparant is? Wij wel. En wil je ook op de hoogte blijven van mogelijke besparingen voor je hypotheek? Word dan lid van Wegwijs voor slechts € 22,50 per jaar (50% korting)

Saai en ingewikkeld

De belangrijkste reden om ons niet te verdiepen in ons pensioen is dat het saai en ingewikkeld is. Bovendien weet 44% van de Nederlanders ook niet waar ze moeten beginnen. Wij nemen je daarom bij de hand. In drie stappen laten we je zien hoe je op eenvoudige wijze kunt nagaan hoe je ervoor staat.

Stap 1: bereken je pensioenleeftijd

Wijzer in Geldzaken, een initiatief van het ministerie van Financiën, heeft een tool ontwikkeld waarmee je de verwachte leeftijd waarop jij met pensioen mag kunt berekenen. Vanaf 2022 zal de AOW-leeftijd bepaald worden op basis van de gemiddelde levensverwachting. Er is dus nog kans op enige afwijking.

Voor iedereen die nu jonger is dan 59 is er volgens Wijzer in Geldzaken ook met de verhoging van de AOW-leeftijd niet zoveel aan de hand. Ja, je mag pas later met pensioen. Maar je hebt ook nog voldoende tijd om zelf de nodige voorbereidingen te treffen. Ben je 59 jaar of ouder, dan kun je in sommige gevallen (bij een beperkt inkomen en vermogen) gebruik maken van de overbruggingsregeling.

 

Stap 2: Bekijk hoe je ervoor staat op mijnpensioenoverzicht.nl

Bijna twee derde van werkend Nederland weet niet hoeveel pensioen hij of zij heeft opgebouwd. En dat terwijl je het heel gemakkelijk kunt controleren op mijnpensioenoverzicht.nl.

Mijn pensioenoverzicht laat op een overzichtelijke manier zien hoeveel pensioen jij tot dusver opgebouwd hebt en bij welke organisatie(s) dit pensioen gestald staat. In het totaaloverzicht wordt getoond hoeveel AOW en pensioen jij vanaf je pensioenleeftijd per jaar ontvangt, als er in de toekomst niets meer in jouw persoonlijke situatie wijzigt. Dus wanneer je niet meer van werkgever zou wisselen of minder zou gaan werken. Ook een scheiding of periode in het buitenland zouden je pensioen nog kunnen beïnvloeden.

Pensioenoverzicht

Heb je zelf iets voor je pensioen geregeld, bijvoorbeeld met een lijfrentepolis of bankspaarregeling, dan zie je dit overigens niet terug in het overzicht.

Lid worden

Stap 3: Bedenk wat je wilt en onderneem actie

Nadat je mijnpensioenoverzicht.nl bezocht hebt, weet je wat je straks, wanneer jij de AOW-leeftijd bereikt hebt, per maand ontvangt. Maar is dat genoeg?

Bij 4 op de 5 Nederlanders speelt een pensioentekort. Dat wil zeggen: het bedrag dat ze uiteindelijk per maand op hun rekening ontvangen strookt niet met het gewenste bedrag. Bijvoorbeeld omdat het ruim onder 70 procent van het laatste verdiende salaris ligt. Ook als je verwacht dat je eerder wilt stoppen met werken, zul je zelf wat moeten regelen. Wil jij je pensioen aanvullen, dan kan dat bijvoorbeeld door extra te sparen of door je werkgeverspensioen aan te vullen. Hierbij geldt dat nu beginnen altijd loont.

Jarenlang was 65 jaar de gebruikelijke leeftijd om te stoppen met werken. Maar we moeten er toch echt aan gaan wennen dat die tijd voorbij is. En dat je toch echt zelf wat moet regelen, in plaats van afwachten tot je bijna de pensioenleeftijd bereikt hebt. Je bent overigens niet de enige die liever niet nadenkt over zijn of haar pensioen. “Ik interesseer me er niet voor hoe mijn pensioen er voorstaat”, zei Gerard Riemen onlangs. Riemen is directeur van de Pensioenfederatie. Als iemand beter zou moeten weten…

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie