Nieuws

Kiezen voor het voordeligste hypotheekadvies?

Kosten advies omhoog, maar op termijn omlaag

maandag 1 juni 2015
Kiezen voor het voordeligste hypotheekadvies?

Wie voor hypotheekadvies bij een onafhankelijk adviseur aanklopte, betaalde in 2014 iets meer dan in het jaar daarvoor. Voor een starter was de gemiddelde prijs voor advies afgelopen jaar € 2.167. In 2013 was dit nog € 2002. Qua kosten maakt het nogal een verschil waar je woont. In Friesland kan je terecht voor het meest voordelige tarief. Onafhankelijk hypotheekadvies is in Brabant het duurst. Voor veel huizenkopers zijn de kosten van het advies niet doorslaggevend. Zeker bij iets ingrijpends als het kopen van een huis kan goedkoop al snel duurkoop worden.

Kosten advies omhoog, maar op termijn omlaag

Hypotheekadvies is in 2014 duurder geworden. Maar, gezien de verschillende vernieuwingen die de afgelopen tijd door hypotheekverstrekkers doorgevoerd worden, is het de verwachting dat de kosten op termijn weer omlaag gaan.

Voorbeelden van vernieuwingen zijn adviesgesprekken via de webcam. Daar heb je geen duur kantoorpand voor nodig en je hoeft er ook de weg niet voor op. Ook hypotheekverstrekking via internet is in opmars.

Gemiddelde Kosten Hypotheekadvies Per Provincie (1)

Liever persoonlijk contact dan goedkoop adviesgesprek

De vraag is of de klant daar al aan toe is. Uit een onlangs door ons gehouden enquête blijkt dat dit nog niet het geval is. De hoogte van de kosten vinden huizenkopers minder zwaarwegend dan persoonlijk contact.

Onafhankelijk hypotheekadvies belangrijkst

Wanneer je bij de bank aanklopt voor hypotheekadvies, zal de bank vooral haar eigen hypotheken aanprijzen. Dit lijkt dan in eerste instantie voordeliger dan hypotheekadvies via een onafhankelijk adviseur. Dan hebben we het echter alleen over de kosten voor het advies zelf. Uiteindelijk gaat het vooral om de hoogte van de hypotheekrente, die bepalend is voor je maandelijkse lasten. Voor de laagste maandlasten kun je beter met een adviseur in zee gaan die niet met alleen één bank zaken doet.

Het belang van onafhankelijk advies werd ook gedeeld door deelnemers aan de enquête, zo maakt de onderstaande uitslag duidelijk. 

Het Belangrijkste Bij Hypotheekadvies (1)

Een vast tarief per hypotheekadvies

Vroeger werd een adviseur betaald door de bank waar de hypotheek werd ondergebracht. Nieuwe regelgeving maakte hier een eind aan. Hypotheekadvies kan nu per uur worden betaald. De meest voorkomende optie is op dit moment hypotheekadvies waar een vaste vergoeding tegenover staat. Hierbij weet je als klant precies waar je aan toe bent.

Bespreek vooraf goed met je hypotheekadviseur op welk moment het advies betaald wordt. Veelal is bijvoorbeeld het in kaart brengen van de wensen kosteloos.

De prijs van hypotheekadvies is tegenwoordig heel transparant. Op zich een goede ontwikkeling. Wel is het handig om niet puur naar dit eenmalige bedrag te kijken. Vergelijk het met een auto. Die kan goedkoop zijn in aanschaf. Wanneer echter daarna blijkt dat de wegenbelasting hoog is en hij benzine slurpt, dan zou je op termijn voordeliger uit kunnen zijn met een duurder exemplaar. Zo kan het ook werken bij goedkoop hypotheekadvies. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie