Nieuws

Boeterente grootste drempel bij oversluiten hypotheek

Hoe zit dat met de boeterente?

dinsdag 23 juni 2015
Boeterente grootste drempel bij oversluiten hypotheek

Het oversluiten van de hypotheek is met de huidige lage hypotheekrente voor veel huiseigenaren aantrekkelijk. Wat het  daadwerkelijk oplevert, hangt af van hoe lang de hypotheek nog loopt en van de renteafspraken met de bank. We vroegen lezers in hoeverre ze van plan zijn hun hypotheek over te sluiten. Een veelgehoord bezwaar is de boeterente. Hoe zit dat met die boeterente en moet je het oversluiten inderdaad daarvoor laten?

Ruim een kwart van de lezers weet niet of het oversluiten van de hypotheek interessant is voor hem of haar. Sommigen vinden het ‘te veel gedoe’ maar de boeterente is de nummer één reden om de niet over te sluiten. 

Wat is boeterente?

Als je een hypotheek sluit, spreek je met de bank af dat je een bepaalde periode rente betaalt over het hypotheekbedrag. Met oversluiten maak je nieuwe afspraken omdat de rente in de tussentijd gedaald is. De bank loopt hierdoor rente-inkomsten mis en rekent ter compensatie de boeterente.

Boeterente in cijfers

De boeterente verschilt per bank en ook per hypotheek. Over het algemeen kan je tussen de 10 en 20 procent van de hypotheek boetevrij aflossen, daar betaal je dan ook geen boeterente over. De hoogte van de boete loopt op naarmate het verschil tussen de rente die je oorspronkelijk met de bank hebt afgesproken en de actuele rente groter is.

Stel: jouw hypotheek van € 225.000 loopt nog tot 2017, tegen een rente van 4 procent. Bij de bank mag je 20 procent boetevrij aflossen.  Het bedrag waar je wel boeterente over betaalt is dus € 180.000 (80 procent van € 225.000). De actuele twee jaar vaste hypotheekrente bedraagt bijvoorbeeld twee procent. De boeterente komt in dit geval neer op in totaal € 3.600 per jaar, het bedrag dat de bank misloopt door de lagere rente. In totaal dus € 7.200,-.

Toch hypotheek oversluiten?

Ondanks de boeterente kan het oversluiten van je hypotheek toch gunstig uitpakken. De lagere hypotheekrente resulteert namelijk ook in lagere maandlasten. Daar komt bij dat wanneer in de komende twee jaar de hypotheekrente stijgt, jij deze stijging voor bent door nu al nieuwe afspraken te maken met je bank voor de komende jaren. Hierdoor kan het verstandig zijn de boeterente voor lief te nemen.

Zeker huiseigenaren die niet weten of oversluiten voor hen interessant is, lopen mogelijk een kans mis nu de hypotheekrente laag is. De boeterente schrikt af, maar het gaat om het financiële plaatje op langere termijn.  Lagere maandlasten en zekerheid klinken alweer een stuk aantrekkelijker. Een onderzoek waard dus!

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie