Nieuws

Beter energielabel betekent goedkopere hypotheek

A-label bespaart honderden euro's rente per jaar

maandag 8 juni 2015
Beter energielabel betekent goedkopere hypotheek

Er was nogal wat kritiek op het 'indicatief energielabel' dat huiseigenaren van de overheid in de bus kregen. Je huis kan nog zo spaarzaam zijn met gas en licht, als het voor 1930 gebouwd is heb je grote kans om automatisch het slechtste energielabel te krijgen. Wil je daar iets aan veranderen, dan moet je behoorlijk wat bewijs leveren. Vervelend. De duurzame banken proberen echter een positieve draai aan het energielabel te geven: de koper van een zuinig huis krijgt een lagere hypotheekrente.

Momenteel is Triodos Bank de enige bank in Nederland waarbij de hoogte van de hypotheekrente afhangt van het energielabel van het huis. Elke stap hoger op het energielabel levert een rentekorting op van 0,1 procent.

Het verschil tussen het slechtste label (G) en het energiezuinigste A-label bedraagt 700 euro per 100.000 euro aan hypotheek. "Van alle hypotheekklanten van Triodos heeft inmiddels 48 procent zijn huis zo aangepast dat het label is verbeterd, waarbij sommige huiseigenaren er zelfs twee labels op vooruit gaan.”

'Huis met A-label meer waard'

Volgens Maarten Thijs, woordvoerder van Triodos, heeft de bank veel nieuwe hypotheekklanten erbij gekregen met de rentekorting voor zuinige huizen. Hij erkent wel dat dit vooral huizenbezitters zijn die al een A-label hadden. Hoewel dat lijkt alsof de hypotheekkorting zo het doel voorbij schiet, ziet Thijs dat niet zo. "Doordat huizen met een A-label blijkbaar gunstiger hypotheken kunnen krijgen, worden die huizen waardevoller en ontstaat er dus een druk op de markt om huizen te verbeteren."

Kaart Energielabel Elk HuisOp de website energielabelatlas.nl zie je overzichtelijk op een kaart het voorlopige energielabel van elk huis.

Goedkoop lenen voor duurzaamheid

Wil je je huis een beter energielabel geven, dan bestaan er verschillende initiatieven om goedkoop te kunnen lenen. ABN Amro dochter GreenLoans verstrekt voordelige leningen als het bedrag gebruikt wordt voor een groene investering.

Een andere optie is het Energiebesparingsfonds. Tegen een rente van 2,6 tot 3,3 procent kun je maximaal 25.000 euro lenen om je huis energiezuiniger te maken. Het fonds wordt steeds populairder. In de eerste drie maanden van 2015 werden al 600 leningen verstrekt, tegenover 850 in heel 2014.

Meer lenen voor investering in energieverbruik

De overheid stimuleert huizenkopers ook om te investeren in energiezuinige voorzieningen. In 2015 mag je maximaal 103 procent van de koopsom voor een huis lenen, maar als je aantoont dat je meer wilt lenen om je huis energiezuiniger te maken, gaat het percentage omhoog naar 106 procent.

Alle verkopers of verhuurders van een huis zijn vanaf dit jaar verplicht om eventuele kopers of huurders een energielabel te kunnen tonen. Als je geen label hebt, kan de boete oplopen tot 405 euro. Een definitief energielabel kun je aanvragen met je DigiD op energielabelvoorwoningen.nl. Op deze website kun je ook bewijsmateriaal meesturen als je het niet eens bent met het voorlopige label dat je gekregen hebt.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie