Nieuws

Belastingplannen: meer betalen en toch meer overhouden?

In 2016 ieder huishouden 800 euro meer te besteden

donderdag 18 juni 2015
Belastingplannen: meer betalen en toch meer overhouden?

Het gesprek van de dag: de btw gaat omhoog. Op allerlei alledaagse uitgaven betalen we op dit moment 6% belasting. Zet de overheid een verhoging door, dan betalen we straks voor onder andere de kapper, de fietsenmaker en een taxirit geen 6% maar 21% belasting. Een flinke verhoging. Wat wordt er besproken, wat is er al bekend, en wat betekent dat voor jou?

Het kabinet heeft grootse plannen met de belastinghervormingen. Niet geheel onterecht, want het Nederlandse belastingstelsel is nodeloos complex. Met talloze verschillende tarieven, toeslagen en heffingen, en meer uitzonderingen dan regels is een vereenvoudiging geen overbodige luxe. De coalitie is nu dan ook in gesprek om het belastingstelsel per 2016 te versimpelen.

Geen uitspraken

Zowel de coalitie als de oppositie wil op dit moment nog geen uitspraken doen over de inhoud van het coalitieakkoord dat woensdagavond werd gepresenteerd op het ministerie van Financiën. De NOS geeft echter aan de hoofdlijnen in beeld te hebben. Voor een huishouden met een of twee werkenden, zullen de belastingwijzigingen volgend jaar gemiddeld 800 euro opleveren. Twee belangrijke onderdelen daarvan:

  • Belastingvoordeel voor werkenden. De arbeidskorting zal een paar honderd euro hoger worden, je houdt netto dus meer salaris over. Daarnaast gaan de middeninkomens minder inkomstenbelasting betalen: de derde belastingschijf wordt € 8.000 verlengd (je valt dus pas later in een hoger tarief) én het tarief wordt verlaagd van 42% naar 40%. 
  • Belastingvoordeel voor werkenden met kinderen tot 12 jaar: de inkomensafhankelijke combinatiekorting wordt verhoogd. Bovendien wordt de kinderopvangtoeslag met 25 à 50 euro per maand verhoogd.

Arbeid wordt dus goedkoper. Als werknemer wordt je netto-salaris wat hoger, en voor werkgevers wordt het goedkoper om iemand in dienst te nemen. Goed voor de arbeidsmarkt, en goed voor de economie.

Lid worden

Verhoging van de btw

Dan de btw. Het kabinet zou het lage tarief van 6% enkel aan willen houden voor zogenaamde primaire levensbehoeften. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan de dagelijkse boodschappen en medicijnen. Op dit moment zijn er veel meer zaken die onder het lage tarief vallen. Zo betaal je 6% btw voor onder andere de kapper, de fietsenmaker, boeken, tickets voor de bioscoop of een museum, een bos bloemen en een taxi-rit.

Als hier voortaan 21% btw over betaalt moet worden, dan betaal je voor een boek van € 12,50 voortaan € 14,25. Een bos bloemen van € 20 zal € 22,85 kosten en na een bezoek aan de kapper reken je geen € 35 maar € 39,95 af. Het lijken misschien losse euro’s verschil, maar op jaarbasis ga je dat zeker merken.

Klussen, renovatie en verbouwing

Het is nog niet expliciet genoemd of de btw-verhoging ook voor de bouw geldt. Voor arbeidskosten bij verbouwing of andere werkzaamheden aan je woning geldt op dit moment een tijdelijk verlaagd btw-tarief van 6%. Per 1 juli 2015 gaat dit tijdelijk verlaagde tarief terug naar 21%. Dit is echter geen nieuws, maar gewoon een tijdelijke regeling die afloopt. 

Wat mogelijk wél ter discussie staat, is het standaard btw-tarief van 6% voor schilderen, stukadoren en isoleren voor woningen die ouder zijn dan 2 jaar. Dit tarief zou ook na 1 juli op 6% blijven staan. Wanneer op deze werkzaamheden voortaan ook 21% betaald moet worden, zal dat een zware klap voor de bouw zijn – een sector die het de afgelopen jaar toch al niet makkelijk heeft gehad. Voornamelijk de kleinere bedrijven en ZZP’ers in deze branche zullen hier last van hebben.

Verhoging: Gemeentelijke belastingen

Naast een verhoging van de btw is de coalitie van plan om 5 miljard euro minder uit te geven aan gemeenten. De gemeenten kunnen dat zelf weer opvangen door 5 miljard meer aan belasting te heffen. Een soort ‘broekzak/vestzak’ dus. Goede kans dat je deze verhoging terug zult zien in bijvoorbeeld je afvalstoffen- en rioolheffing, erfpacht of parkeerbelasting.

Pakket 1, 2 en 3

In Den Haag is men nog volop in gesprek over de belastinghervormingen. Er ligt een plan, maar met name de oppositie is nog lang niet bijgepraat over de inhoud ervan. Of men het vervolgens ook met elkaar eens wordt, is nog een heel andere kwestie.

Voorlopig spreekt men bij de NOS over pakket 1, 2 en 3:

  1. Een totale lastenverlichting van 5 miljard euro in 2016. Denk aan de lagere inkomstenbelasting. Dit pakket aan wijzigingen wordt vrijwel zeker doorgevoerd.
  2. Verhoging van de btw voor niet-primaire goederen en diensten van 6% naar 21%. Dit is een punt van onderhandeling tussen coalitie en oppositie.
  3. Ingewikkelde stelselwijzigingen, waarover de coalitie het onderling nog niet eens is. Doorvoeren hiervan is onzeker.

Hoeveel er na onderhandelen nog van het coalitieakkoord over is? De tijd zal het leren. Voor nu bestaan de hoofdlijnen uit een verhoging van belasting over producten en diensten, en een verlaging van belasting op arbeid. Voor het kabinet is dat één van de belangrijkste doelstellingen van de herziening. Dit alles met meer koopkracht en werkgelegenheid als doel. Een plan waar vooral inwoners van de grensstreek om zullen juichen: van het Nederlandse salaris blijft netto meer over, waarmee in Duitsland of België de boodschappentas en benzinetank ruimschoots gevuld kunnen worden.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie