Nieuws

Autoschade nu ook melden via Whatsapp

Online schade melden handig?

vrijdag 5 juni 2015
Autoschade nu ook melden via Whatsapp

Op een bijeenkomst voor verzekeraars in mei werd een nieuwigheidje gepresenteerd. Bij een aantal verzekeraars kun je binnenkort een schade aan je auto melden per Whatsapp. Dat je verzekeraar binnenkort ook tussen je Whatsapp-contacten staat, is volgens de bedenkers onderdeel van een 'all channel experience op het moment van de waarheid'. Volgens ons is het gewoon de afwikkeling van een krasje. Kun je tegenwoordig een schade helemaal online en mobiel regelen?

Paaltje geraakt: appen maar!

Stel je hebt bij het parkeren een paaltje geraakt. Het paaltje staat nog fier overeind, maar op de bumper van je auto zit een vervelende kras. In plaats van een wachtrij bij de telefoonservice van de verzekeraar, stuur je binnenkort een bericht per Whatsapp.

In het antwoord vertelt een medewerker van de verzekeraar hoe je verzekerd bent en wat je moet doen om de schade vergoed te krijgen. In één conversatie moet alles afgehandeld kunnen worden. Althans, dat is de bedoeling.

Schadeformulier kan nog niet via Whatsapp

In werkelijkheid is de kans groot dat je nog steeds via andere kanalen contact hebt met de verzekeraar. Als je een aanrijding hebt waar een andere auto bij betrokken is, dan kun je per Whatsapp wel melding maken van het ongeval, maar je zult wel een schadeformulier moeten invullen en opsturen. Whatsappen met je verzekeraar kan bovendien alleen tijdens kantooruren.

Online -schade -melden

Revolutionair?

Schade melden per Whatsapp is dus geen vervanging van het schadeformulier, maar alleen een extra manier om je verzekeraar te laten weten dat je schade hebt.

Online contact opnemen is niet helemaal nieuw. De meeste verzekeraars werken al met schade-apps. Met deze apps op je smartphone kun je bijvoorbeeld foto's van de schade uploaden, informatie over de omstandigheden versturen en zien waar de dichtstbijzijnde garage is.

Heeft mijn verzekeraar ook een schade-app?

De makkelijkste manier om erachter te komen of jouw verzekeraar ook zo'n app heeft, is door in de App Store op een iPhone of in Google Play op een Android-telefoon te zoeken op de naam van je verzekeraar. Ook voor deze apps geldt overigens dat ze in het geval van een tegenpartij meestal niet zonder aanvullend telefonisch contact kunnen.

Papieren schadeformulier bestaat wel digitaal

Als er een tegenpartij bij de schade betrokken is, kun je wel zonder het papieren formulier. Met de app van het Verbond van Verzekeraars kun je samen met de tegenpartij een digitaal formulier invullen.

De informatie wordt ingevoerd op de smartphone van één van de twee partijen. De andere betrokkene ondertekent het formulier met een cijfercode die hij per sms ontvangt. Beide bestuurders krijgen vervolgens het ingevulde document per mail toegezonden. De verzekerde kan dit vervolgens doorsturen aan zijn eigen verzekeraar.

Een schade helemaal online melden en afhandelen is dus mogelijk, maar nog wel wat omslachtig. Je hebt hiervoor verschillende apps nodig. In veel gevallen werkt een telefoontje met je adviseur of verzekeraar nog altijd het snelst. In een gesprek kun je in één keer alles doornemen, terwijl een mail kan blijven liggen, of met vragen heen en weer gestuurd wordt.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie