Nieuws

Schade aan je auto, dader onbekend. En dan?

Slechts 7 procent laat briefje onder ruitenwissers achter

donderdag 7 mei 2015
Schade aan je auto, dader onbekend. En dan?

Nietsvermoedend loop je na een gezellige avond terug naar de parkeerplaats waar je auto geparkeerd staat. Plots valt je oog op een forse deuk in de bumper van je auto. Van de dader geen enkel spoor en ook een briefje met contactgegevens is nergens te bekennen. Wat nu? Schade aan je auto is al vervelend genoeg. Als de dader dan ook nog eens er vandoor gaat, is dat dubbel pech. Ruim de helft van de Nederlanders is dit wel eens overkomen.

Een briefje achterlaten met je contactgegevens nadat je schade aan een andere auto veroorzaakt hebt, is zeldzaam. Uit onderzoek van ANWB blijkt dat slechts zeven procent van de schadeveroorzakers dit doet. Automobilisten draaien dus vaak zelf op voor schade die een onbekende veroorzaakt heeft.

Autoschade

Geen briefje, wel schade. Wat moet je doen?

Tref je je auto aan met schade en ontbreekt van de dader ieder spoor? Vraag direct rond of iemand iets gezien heeft. Noteer telefoonnummers van getuigen of van mensen die kunnen bevestigen dat jouw auto eerder op de avond nog zonder schade geparkeerd stond. Controleer daarnaast of er camerabeelden gemaakt zijn. Ook is het belangrijk om zo snel mogelijk aangifte bij de politie te doen.

Wie gaat dat betalen?

Die flinke deuk in je bumper wil je laten maken. Of je de rekening van de garage vergoed kunt krijgen, is afhankelijk van een aantal factoren.

Heb je een all-risk verzekering of een rechtsbijstandverzekering, schakel dan je verzekeraar in. Is je auto verzekerd met een WA-verzekering of een beperkt casco verzekering, dan kun je je tot het Waarborgfonds Motorverkeer wenden. Deze organisatie, die gefinancierd wordt met autoverzekeringspremies, vergoedt onder bepaalde voorwaarden schade aan auto’s wanneer de dader onbekend is.

Schade zonder dader

Op de website schadezonderdader.nl kun je controleren of jij in aanmerking komt voor een vergoeding vanuit het waarborgfonds. De belangrijkste voorwaarden zijn:

  • De dader is er vandoor gegaan na het ontstaan van de schade en je hebt zijn identiteit niet kunnen achterhalen.
  • De schade is veroorzaakt door een motorvoertuig. Een kras gemaakt met een scherp voorwerp valt onder vandalisme en wordt dus niet vergoed. Je kunt bewijzen dat het om een motorvoertuig gaat door bijvoorbeeld foto’s te maken van overgedragen lak.
  • Je hebt aangifte gedaan bij de politie. Dit moet gedaan zijn binnen veertien dagen na het ontstaan van de schade.
  • Er zijn twee getuigen die kunnen bevestigen dat de schade op deze manier ontstaan is. Je telt zelf niet als getuige. De getuigen moeten aangeven dat zij jouw auto eerst zonder schade hebben gezien en later met schade.


Het waarborgfonds rekent een eigen risico van € 250. Het heeft dus alleen nut de schade bij hen te melden, als de reparatie meer dan € 250 gaat kosten.

Uitgesloten: fietsers en huisdieren

Is de schade aan je auto ontstaan door bijvoorbeeld een onbekende fietser of een dier, dan kom je niet voor een vergoeding in aanmerking. Ook schade door vandalisme of een poging tot diefstal zijn uitgesloten. Ben je all-risk verzekerd, dan biedt je verzekering in zo’n geval uitkomst. Bij een WA-verzekering of beperkt casco verzekering is dit niet geval.

Heeft degene die schade aan jouw auto veroorzaakte wél een briefje met contactgegevens achtergelaten? Maak dan een afspraak met deze persoon en vul samen het schadeformulier in. Jullie verzekeringen zorgen er in zo’n geval voor dat de rekening van de garage betaalt wordt. Ook bij andere 'normale' schadegevallen kun je ervan uitgaan dat een goede autoverzekering zorgt voor correcte schadeafhandeling. Wil jij weten welke autoverzekering het beste en het voordeligst is voor jou? Vraag dan meer informatie aan.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie