Nieuws

Overwinteren in de zon? Bespaar op je verzekeringen!

Aanvulling op reisverzekering niet altijd nodig

maandag 18 mei 2015
Overwinteren in de zon? Bespaar op je verzekeringen!

De koude wintermaanden in Spanje of Portugal doorbrengen is populair. Nederland telt volgens de ANWB zo'n half miljoen overwinteraars. Verwacht wordt dat deze groep pensionado's de komende jaren alleen maar groter wordt. Wil je volgend jaar ook 14 graden met een prettig briesje in plaats van een snijdende zuidwester? Let dan goed op wat je met je reisverzekering doet. Een extra dure pensionado-verzekering hoeft niet altijd.

Een doorlopende reisverzekering heeft een maximale geldigheidsduur. De meeste verzekeraars hanteren een periode van 60 aaneengesloten dagen waarin je verzekerd op vakantie kunt zijn. Op dag 61 vervalt de dekking. Tegen een meerprijs kun je de maximale duur van de dekking wel verlengen. Je kunt daarbij meestal kiezen uit 180 of 365 aaneengesloten dagen.

Kerst in Nederland is goedkoper

Ben je met Kerstmis in Nederland voor familiebezoek? Dan is de verlenging vaak niet eens nodig. Zodra je één dag thuis bent geweest, gaat er weer een nieuwe periode van 60 dagen in. Een gewone reisverzekering is dus al toereikend als je van november tot en met begin maart in het buitenland bent, maar de kerstvakantie in Nederland viert.

18 - Mei - 2-01

Andere zorgverzekering in het buitenland?

Wanneer je alleen tijdens de wintermaanden in het buitenland bent, blijft je Nederlandse zorgverzekering gewoon geldig. Pas wanneer je in het buitenland gaat werken of er langer dan een jaar verblijft, heb je een zorgverzekering nodig uit het land zelf.

Let wel goed op dat je reisverzekering ook ziektekosten vergoedt. Terugkeer naar Nederland bij ziekte zit bijvoorbeeld niet in de gewone zorgverzekering, maar valt wel onder de zorgdekking van een reisverzekering. Reisverzekeraars beschikken bovendien allemaal over een alarmcentrale die je kunt bellen als er iets aan de hand is. Bijvoorbeeld om te overleggen met een Nederlandse arts als je in een Portugees of Spaans ziekenhuis ligt.

Woonhuisverzekeraar houdt niet van lege huizen

Een onbewoond huis heeft een hoger risico op inbraak. Een lekkage richt bovendien meer schade aan als die maandenlang onontdekt blijft. De opstalverzekeraar kan daarom de maximale vergoeding die je ontvangt na schade naar beneden aanpassen of de premie verhogen wanneer het huis voor langere tijd onbewoond is.

Elke verzekeraar gebruikt hiervoor andere voorwaarden, maar meestal ben je vanaf twee maanden geen bewoning verplicht om dat te melden bij je verzekeraar. Ná melding kun je afhankelijk van je woonsituatie tot zes maanden toestemming te krijgen zonder beperking van de dekking. Vraag na bij je adviseur hoe jouw verzekeraar met een leeg huis omgaat.

Overwinteren in het zonnige zuiden is al duur genoeg. Reden te meer om ervoor te zorgen dat je niet te veel betaalt voor je verzekeringen. Blijft er nog wat over voor het verkoelende drankje onder de palmboom.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie