Nieuws

Meer hypotheken voor zzp'ers bij ABN

Grootbank opent deuren voor zelfstandige

dinsdag 26 mei 2015
Meer hypotheken voor zzp'ers bij ABN

ABN Amro is om. Een jaar geleden veranderde de bank haar houding ten opzichte van zzp'ers en sindsdien komen zelfstandigen sneller in aanmerking voor een hypotheek. Inmiddels wordt 15 procent van de nieuwe hypotheken verleend aan zzp'ers, zegt ABN Amro's chef Hypotheken Michiel Meijer in het FD. De bank is bovendien één van de weinige partijen die hypotheken verstrekt aan ondernemers en zzp'ers die nog geen drie jaar onderweg zijn. 

"Wij vinden het vreemd dat je in het eerste jaar van je ondernemerschap niets kunt," zegt Meijer. Met een prognose van een boekhouder of accountant kun je een voorspelling laten maken van je inkomsten in de volgende twee jaar. De bank berekent aan de hand van die voorspelling wat je mag lenen.

Met prognose tot 90 procent lenen

Dat werkt als volgt: ben je tussen de één en twee jaar onderweg, dan is het maximale bedrag dat je kunt lenen 75 procent van de hypotheeksom die je zou krijgen wanneer je wel drie jaar onderweg bent. Ben je tussen twee en drie jaar bezig, dan leen je maximaal 90 procent en heb je cijfers over drie volle jaren of meer, dan word je niet anders behandeld dan elke andere hypotheekaanvrager.

ABN verlangt bovendien geen hogere hypotheekrente voor zzp'ers. Een praktijk waar zelfstandige huizenkopers bij andere banken nog regelmatig mee te maken krijgen.

Tips voor een geslaagde hypotheekaanvraag

Hypotheek zonder vast contract - tip 1
Wat zijn jouw vooruitzichten als ZZP'er? Maak voor de komende vijf jaar verschillende winstprognoses. Naast een neutrale prognose is het belangrijk om ook de meest én minst gunstige situatie op papier te zetten. 


Hypotheek zonder vast contract - tip 2
Onderbouw je prognose met een busisnessplan. Zorg daarnaast voor documenten die jouw capaciteiten bewijzen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan getuigschriften en diploma's. 


Hypotheek zonder vast contract - tip 3
Wat komt er maandelijks binnen en wat gaat er maandelijks uit? Een overzicht van je vaste lasten en de kosten van je levensonderhoud zijn een belangrijk uitgangspunt bij het aanvragen van de hypotheek. Zorg dat alles duidelijk op papier staat. 


Hypotheek zonder vast contract - tip 4
Wie goed op de hoogte is van de wet- en regelgeving waar banken zich aan moeten houden, kan anticiperen op de sterktes en zwaktes van de hypotheekaanvraag. Zorg dus dat je je goed inleest. 

 

Het perspectief van artsen en advocaten

Banken zouden ook graag ruimhartiger omspringen met starters die uitzicht hebben op een goed inkomen. Artsen die nog bezig zijn met hun specialisatie bijvoorbeeld; hun inkomen in de laatste drie jaar is meestal nog niet zo hoog, maar dat loopt na afronding van hun opleiding snel op.

De Nederlandse wetgeving staat een ruimere hypotheekverstrekking in de weg. Bij de berekening wat je maximaal kunt lenen wordt daardoor beperkt rekening gehouden met het perspectief dat je hebt op salarisgebied. Iets waar niet snel verandering in zal komen, nu de overheid vooral oog heeft voor verantwoord lenen.

Hechtsetje cadeau

Dat ABN Amro het opneemt voor de medische beroepsgroep is overigens niet verwonderlijk, van oudsher probeert de bank medici jong aan zich te binden met goedkope leningen en kleine douceurtjes. Wie zijn bachelordiploma haalt op de medische faculteit, krijgt van de staatsbank een hechtsetje cadeau. Om mee te oefenen.

ABN Amro is niet de eerste bank die zich inspant om zzp'ers aan een koophuis te helpen, maar het is wel met afstand de grootste. 20 procent van de Nederlandse huizen wordt gekocht met een hypotheek van ABN. Ook Aegon en Obvion verstrekken bijvoorbeeld hypotheken aan zzp'ers die nog geen cijfers hebben over drie arbeidsjaren. Goed nieuws als je druk bezig bent met het opbouwen van je bedrijf en je nog geen klinkende winstcijfers uit het verre verleden kan tonen. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie