Nieuws

Kies voor zekerheid, zet je hypotheekrente 20 jaar vast!

Fors meer hypotheken met lange rentevaste termijn afgesloten

donderdag 28 mei 2015
Kies voor zekerheid, zet je hypotheekrente 20 jaar vast!

Voor huizenkopers die van zekerheid houden, kan het geluk niet op. De hypotheekrente voor 20 jaar vast daalde afgelopen week opnieuw. Deze hypotheekrente was nooit eerder zo laag als op dit moment: 2,55 procent. Ter vergelijking: de hypotheekrente voor een hypotheek met een renteperiode van 20 jaar was de afgelopen tien jaar gemiddeld 5,2 procent. Veel consumenten grijpen hun kans en zetten de hypotheekrente voor 20 jaar vast. Hiermee kies je voor de zekerheid van lage rentelasten voor een lange periode.

Volgens de meest recente cijfers van De Hypotheker koos 40 procent van de huizenkopers in 2015 voor een rentevaste termijn van 20 jaar. In 2011 was dit slechts 12 procent. Er is dus sprake van een flinke toename.

In vier jaar van 5,5 procent naar 2,55 procent

Kijken we naar de rentestanden van toen en nu, dan zien we dat deze toename een logische ontwikkeling is. Vier jaar geleden was de laagste rente voor een hypotheek met een termijn van 20 jaar 5,5 procent. De economische crisis was toen al enige tijd gaande en de hypotheekrente daalde langzaam. Vastzetten voor een langere periode deed je liever niet, omdat het lastig te voorspellen was wat de rente zou gaan doen.

Nu, vier jaar later, is die rente flink gedaald. Gehalveerd zelfs. De laagste hypotheekrente voor 20 jaar vast is nu 2,55 procent. De daling sinds begin dit jaar is overigens ook fors. In januari 2015 was de rente nog 3,25 procent.

Omlaag? De hypotheekrente was toch weer aan het stijgen?

Twee weken geleden waren er verschillende hypotheekaanbieders die de rente verhoogden. Het ging hierbij om hypotheken met een rentevaste periode van 10 jaar. De reden voor deze verhogingen? De plotseling stijgende staatsrente. De hypotheekrente volgt over het algemeen deze staatsrente. Rabobank-dochter Obvion gaf de gestegen staatsrente letterlijk op als reden voor de verhoging.

Beleidsbeslissing of concurrentieslag

Ondanks dat de marktomstandigheden nog steeds wijzen op een stijging van de hypotheekrente, zien we dat er aanbieders zijn die de rente verlagen. Hoe dit kan? Het kan zijn dat de verlaging een beleidsbeslissing is, die enkele weken geleden (voordat de staatsrente flink omhoog ging) al genomen was.

Een andere optie is dat de hypotheekverstrekkers die nu nog met verlagingen komen hier heel bewust voor kiezen en marktaandeel willen winnen. De woningmarkt trekt steeds verder aan en met een renteverlaging speel je je in the picture bij huizenkopers.

De voordelen van twintig jaar vast

Door de kiezen voor een renteperiode van 20 jaar, verzeker je jezelf van twintig jaar vaste rentelasten. Je loopt niet het risico op een tussentijds sterk stijgende rente waardoor je hypotheeklasten fors hoger worden. Je weet waar je aan toe bent, en dat is wel zo’n veilig idee.

Maar ik wil over een paar jaar weer verhuizen..

Je hypotheekrente voor 20 jaar vastzetten wil niet zeggen dat je ook 20 jaar in dit huis moet blijven wonen. Wie over 5 jaar verhuist heeft twee mogelijkheden. Optie A), je lost je hypotheek af met de verkoopopbrengst van je woning en je sluit een nieuwe hypotheek af voor het nieuwe huis. Of optie B), je neemt je huidige hypotheek mee naar je nieuwe woning. Kies je voor optie B) en is je nieuwe woning duurder, dan zul je voor het missende deel een tweede hypotheek moeten afsluiten.

Het afsluiten van zo’n ‘tweede leningdeel’ is soms lastig. Hypotheekverstrekkers sluiten namelijk niet graag een tweede hypotheek af, als de eerste hypotheek bij een andere aanbieder loopt. Daar staat tegenover dat je nog wel 15 jaar kun profiteren van een lage rente over het grootste deel van je lening.

Steeds meer Nederlanders lijken in te zien dat kiezen voor een rentevaste periode van 20 jaar momenteel een voordelige keuze is. Maar, kijken we naar de cijfers dan blijkt een periode van tien jaar nog steeds het populairst te zijn. Bij de helft van de in 2015 afgesloten hypotheken werd hiervoor gekozen. Twijfel je wat voor jouw de beste keuze is? Laat je dan adviseren door een financieel adviseur

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie