Nieuws

ING en hypotheeklabel Rabobank verhogen hypotheekrente

Explosieve stijging staatsrente zet door

woensdag 13 mei 2015
ING en hypotheeklabel Rabobank verhogen hypotheekrente

Op dinsdag 18 november 2014 verhoogde Delta Lloyd haar hypotheekrentes. Dat was nieuws, aangezien een verhoging van de hypotheekrentes in geen maanden was voorgekomen. Het bleek een schijnbeweging, ook de daaropvolgende tijd regende het verlagingen van de hypotheekrente. Tot nu toe. Zowel ING als Obvion, een dochter van Rabobank, verhogen deze week de hypotheekrente. Vorige week al was dit het geval bij Hypotrust. Een voorbode voor meer.

Wie bij ING een hypotheek met een rentevaste termijn van 10 jaar sluit, betaalt vanaf 15 mei 0,20% extra hypotheekrente. De rente komt daarmee uit op 2,45%. Ook Obvion, een dochteronderneming van Rabobank, verhoogt de rente met hetzelfde percentage.

Laagste hypotheekrente omhoog

Hypotrust was vorige week de eerste met een minimale renteverhoging. Deze hypotheekaanbieder hanteert, net als ING voor de komende verhoging, scherpe hypotheekrentes. 

Voor aanbieders die met hun rentetarieven bij de laagste horen, wordt het nu gemakkelijker om te volgen en de rente ook te verhogen. Als er meer ‘prijsvechters’ overstag gaan, wordt het risico voor de concurrenten steeds kleiner dat ze zichelf met een verhoging uit de markt prijzen. Hierdoor kruipt de allerlaagste hypotheekrente langzaam maar zeker omhoog.

Wat is de oorzaak?

Recent constateerden we dat de rente die de Nederlandse overheid betaalt voor leningen (staatsrente) sterk is gestegen. Als deze rente stijgt, volgt logischerwijs ook de hypotheekrente. Rabobank-dochter Obvion geeft dit zelfs letterlijk op als reden voor de verhoging.

Het is even afwachten of de explosieve stijging van de staatrente een tijdelijke opleving is. Tot nu toe lijkt het daar niet op. Begin maart betaalde de overheid 0,26% bij een lening met een looptijd van tien jaar. Op dit moment schommelt de rente rond de 0,85%. Nog steeds een lage rentestand, maar wel ruim drie keer zo hoog als een maand geleden.

Één schaap over de dam

Vooralsnog valt te verwachten dat het niet bij de verhogingen van ING, Obvion en Hypotrust blijft. Ook andere hypotheekverstrekkers volgen nauwlettend de sterk stijgende staatsrente. Niet alleen in Nederland overigens. In heel Europa betalen overheden meer bij het aangaan van leningen en maken banken pas op de plaats. 

Nog steeds tasten economen in het duister over de abrupte stijging van de staatsrente. Voor jou als huizenkoper is de reden minder van belang. Belangrijker is het stijgende risico dat je als huizenkoper in de toekomst meer rente voor jouw hypotheek betaalt.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie