Nieuws

Hypotheek aflossen minder voordelig door lage rente

Ruim een derde lost tussentijds af op hypotheek

donderdag 21 mei 2015
Hypotheek aflossen minder voordelig door lage rente

Aflossen op je hypotheek. Hoewel het enkel verplicht is voor wie ná 2012 een hypotheek afsloot, doen steeds meer Nederlanders het. Volgens recente cijfers gaat het om ruim een derde van de woningeigenaren. Aflossen wordt gezien als goed alternatief voor sparen, dat met de lage spaarrente steeds minder oplevert. Maar, door de fors gedaalde hypotheekrente is extra aflossen op je hypotheek de laatste jaren ook een stuk minder aantrekkelijker geworden. Hoe zit dat?

Aflossen verplicht of niet?

Voor iedereen die ná 2012 een hypotheek afsloot, is het aflossen van de hypotheek verplicht. Tenminste, als je in aanmerking wil komen voor hypotheekrenteaftrek. Voor woningbezitters die vóór 2013 een aflossingsvrije hypotheek afsloten, is aflossen niet verplicht. Je mag min of meer zelf weten of je aflost of niet.

Aflossen om restschuld te voorkomen

Ruim een derde van de koopwoningbezitters heeft inmiddels tussentijds afgelost. “Ik wil na verkoop van mijn huis geen restschuld overhouden,” is een veelgehoorde reden. De gedaalde huizenprijzen hebben veel woningeigenaren wakker geschud. Veel mensen laten het aflossen van de hypotheek niet aankomen op de toekomstige verkoopopbrengst van hun huis.

Ook de lage spaarrente wordt door woningeigenaren genoemd als belangrijke reden om af te lossen. Sparen levert op dit moment nauwelijks wat op. Extra aflossen voelt daarom voor veel Nederlanders als een goed alternatief.

Minder hypotheekrente betalen

Door af te lossen op je hypotheek, verklein je je schuld. Hierdoor dalen je maandlasten. Je hoeft immers minder rente te betalen. Maar, kijken we naar de huidige lage hypotheekrente, dan zien we dat aflossen je een lastenverlichting op levert die een stuk kleiner is dan vijf jaar geleden.

Lagere hypotheekrente = minder voordeel bij extra aflossen

Een rekenvoorbeeld. Stel, je hebt een hypotheek van € 250.000. Met de rentestanden van 2010 waren je lasten € 652 per maand. Met de lage hypotheekrente van dit moment zijn de lasten fors lager: nog maar € 320 per maand.

VOOR AFLOSSING

2010

2015

Hypotheek
Rente 10 jaar vast

 € 250.000
4,90 %

 € 250.00
2,15 %

Bruto rentelast p/m
Voordeel hypotheekrenteaftrek

€ 1.021
€ 369

€ 448
€128

Netto rentelast p/m

 € 652

€ 320


Je ontvangt een schenking of een erfenis en besluit met het geld extra af te lossen op je hypotheek. Je schuld verlaag je met € 30.000. Hierdoor dalen je rentelasten naar respectievelijk € 574 en € 281 per maand.

NA AFLOSSING

2010

2015

Hypotheek
Rente 10 jaar vast

 € 220.000
4,90 %

 € 220.000
2,15 %

Bruto rentelast p/m
Voordeel hypotheekrenteaftrek

€ 898
€ 324

€ 394
€ 113

Netto rentelast p/m

 € 574

 € 281


In 2010 leverde een aflossing van € 30.000 je € 78 per maand op. Vijf jaar later, met een rente die ruim de helft lager ligt, is het verschil een stuk kleiner. Deze aflossing levert je nu nog maar € 39 per maand op.

JE BESPARING

2010

2015

Besparing p/m
Rendement p/j

 € 78
3,12 %

 € 39
1,56 %


Door extra af te lossen op je hypotheek behaal je met de huidige hypotheekrente een ‘rendement’ van 1,56 % per jaar. Dit rendement is weliswaar hoger dan de gemiddelde spaarrente, maar daar is alles mee gezegd. Daarnaast heeft aflossen als nadeel dat je geld daarna vast zit in je woning én dat je over het afgeloste bedrag nooit meer recht hebt op hypotheekrenteaftrek. Heb je plots toch geld nodig, dan kun je er niet bij en is een krediet met hoge rente het alternatief. Wel heeft aflossen op je hypotheek als voordeel dat je over dit deel van je vermogen niet langer vermogensrendementsheffing hoeft te betalen.

Wat extra aflossen jou oplevert, is afhankelijk van de hypotheekrente die je nu betaalt. Heb je een wat oudere hypotheek met een rentepercentage van bijvoorbeeld 5%, dan maak je met een aflossen een prima rendement. Betaal je op dit moment maar weinig hypotheekrente? Dan levert aflossen je weinig (extra) voordeel op. Het geeft een veilig gevoel om je hypotheek af te lossen, maar mogelijk zijn er manieren waarmee je jouw vermogen harder kunt laten groeien. Een financieel adviseur of vermogensbeheerder kan je hierover adviseren.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie