Nieuws

Huizenmarkt trekt verder aan. Wat kost een huis nu?

Verdere groei woningmarkt verwacht

vrijdag 22 mei 2015
Huizenmarkt trekt verder aan. Wat kost een huis nu?

Het herstel van de huizenmarkt zet gestaag door. Zowel het aantal verkopen als de gemiddelde woningwaarde zijn afgelopen maand toegenomen. Woningen worden sneller verkocht en de vooruitzichten zijn goed. Wat kost een koophuis nu, wat betekent dat voor je maandlasten, en wat zijn de verwachtingen voor de rest van het jaar?

Een belangrijke reden voor de aantrekkende woningmarkt is de lage hypotheekrente: met de huidige 10-jaarsrente van 2,15% is een hypotheek nog nooit zo goedkoop geweest.

Wat kost een koophuis per maand?

De gemiddelde prijs van een koopwoning is in april opgelopen tot € 224.376. Dat is 2,3% meer dan een jaar geleden, maar nog 18% minder dan medio 2008 (vóór de grote prijsdalingen). Een koophuis is nu dus relatief betaalbaar.

Omdat de hypotheekrente erg laag staat, zijn ook je maandelijkse lasten laag. Op dit moment betaal je 2,15% voor een hypotheekrente die 10 jaar vast staat. Sluit je nu een annuïtaire hypotheek, dan kost je huis de komende 30 jaar gemiddeld netto € 800 per maand. Daarvan is € 623 aflossing (na 30 jaar is het huis volledig van jou) en € 177 hypotheekrente. Daar kan geen huurwoning tegenop.

Wat Kost Een Koophuis Per Maand

Verwachting hypotheekrente

Hoe de huizenmarkt zich verder ontwikkelt, zal voor een groot deel samenhangen met de ontwikkeling van de hypotheekrente. Hoe lager de rente, hoe betaalbaarder en dus aantrekkelijker een koopwoning is. Wat dat betreft is het goed om te weten dat er de afgelopen drie weken veel kleine verhogingen van de hypotheekrente zijn doorgevoerd.

Voorlopig gaat het om beperkte verhogingen, maar de verwachting is dat de hypotheekrente weer gaat stijgen. Dat heeft grotendeels te maken met de flink gestegen staatsrente.

Verwachting huizenmarkt

Los van de hypotheekrente zijn er verschillende andere zaken belangrijk in het verder aantrekken van de woningmarkt. Bijvoorbeeld hoe de economie zich ontwikkelt (dit jaar vooralsnog is er meer groei dan verwacht) en het vertrouwen dat consumenten hebben in hun eigen financiële situatie (deze maand is dat het hoogste sinds 8 jaar!).

Toch zijn er ook omstandigheden die het aantrekken van de huizenmarkt beperken. Zo gaat per 1 juli 2015 de NHG-grens omlaag: je kunt dan minder geld lenen tegen het aantrekkelijke NHG-rentetarief. Voor een hypotheek van méér dan € 245.000 wordt de hypotheekrente opeens zo’n 0,7% hoger.

Voorlopig staan alle seinen op groen. Economen van de Rabobank zetten in op een stijging van 1,5 tot 3,5 procent voor de huizenprijzen in het komende jaar. En dat is lang niet slecht. Wie nog wil profiteren van de huidige NHG-grens moet overigens snel zijn: je hypotheekofferte moet vóór 1 juli 2015 opgesteld worden. Het ondertekenen en passeren van je hypotheek mag daarna nog wel geregeld worden.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie