Nieuws

Hoogste spaarrente omlaag

Extra aflossen hypotheek en ‘oude sok’ populairste alternatief

dinsdag 19 mei 2015
Hoogste spaarrente omlaag

De spaarrente blijft verder dalen. Koploper Knab verlaagt haar spaarrente per vandaag van 1,45 naar 1,20 procent. Bij grote banken als Rabobank, ING en ABN is het nog treuriger. Die bieden allen een spaarrente onder de 1 procent. Aan de glijvlucht komt op korte termijn geen verandering, zo is de verwachting. We vroegen wat lezers zouden doen wanneer de spaarrente verder daalt en zelfs in de min uitkomt. Slechts acht procent doet niets. Het meest populair is het spaargeld gebruiken voor extra aflossen op de hypotheek.

De topman van ING, Ralph Hamers , gaf onlangs aan dat de spaarrente best nog lager kan. Eerder al maakte Rabobank haar systemen klaar voor een spaarrente van 0 procent en minder. In dat geval ontvang je geen spaarrente maar betaal je de bank voor het stallen van jouw geld. De kans hierop is niet groot op korte termijn. Toch is het een unieke situatie dat banken er op zijn minst rekening mee houden.

Huh, de rente stijgt toch juist?

Recent schreven we nog over de staatsrente, die in de afgelopen tijd sterk is gestegen. De kans op een stijgende hypotheekrente neemt hierdoor toe. Helaas geldt dit niet voor de spaarrente. Dat deze blijft dalen heeft diverse oorzaken.

De belangrijkste is dat banken weinig overhebben voor spaargeld. Dit omdat ze zelf goedkoop kunnen lenen van toezichthouder de Europese Centrale Bank (ECB). Ook is er nog steeds beperkt vraag naar leningen. Geld uitlenen levert minder op, waardoor het ook minder interessant wordt voor de bank om jouw spaargeld met een hoge rente binnen te hengelen.

Richting spaarrente voorspellen

De richting van de spaarrente valt te voorspellen aan de hand van de Euribor. Dit zijn rentes die banken rekenen wanneer ze onderling geld uitlenen. Deze rente is gedaald tot een historisch lage stand.

Bij bijvoorbeeld een lening met een looptijd van drie maanden is de rente met -0,007% negatief. Kortom, banken willen elkaars geld helemaal niet en vragen zelfs een vergoeding voor het in beheer houden. Logisch dat ze jou in dat geval ook geen vorstelijke spaarrente uitbetalen.

19_mei -01

Extra aflossen hypotheek populairst

We vroegen lezers welke actie ze ondernemen als de spaarrente onder het nulpunt duikt. Een klein deel (8%) doet niets en laat het geld staan, ondanks dat ze er op achteruit gaan. Hetzelfde percentage ziet het als een mooie aanleiding om geld uit te geven. Het geld thuis, al dan niet in een oude sok, bewaren is met 33 procent vrij populair. Vrij riskant, gezien de risico’s bij onder andere  brand en diefstal. Het merendeel kiest echter voor extra aflossen op de hypotheek.

  • Dan doe ik niets 8 %
  • Dan bewaar ik mijn geld thuis 33 %
  • Dan ga ik beleggen 13 %
  • Dan ga ik extra aflossen op mijn hypotheek 37 %
  • Dan ga ik mijn geld uitgeven 8 %


Nu Knab bank de rente heeft verlaagd, ben je als spaarder het beste af bij Nationale Nederlanden, MoneYou en Leaseplan Bank. Deze banken bieden 1,40 procent spaarrente. Ook hierbij is de vraag hoe lang nog, gezien de neerwaartse trend. Alvast nadenken over de alternatieven kan sowieso geen kwaad.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie