Nieuws

De wooncoöperatie: ultieme oplossing voor starters?

Limburg helpt starters aan koophuis

maandag 4 mei 2015
De wooncoöperatie: ultieme oplossing voor starters?

Woningcorporatie Wonen Limburg gaat starters helpen die moeite hebben met het vinden van een betaalbaar eigen huis. Het gaat vooral om jongeren die qua inkomen te weinig zekerheid hebben voor het aanvragen van een hypotheek. Zij vallen tussen wal en schip omdat ze vanwege wachtlijsten ook geen uitzicht hebben op een sociale huurwoning. De Limburgse corporatie denkt de oplossing gevonden te hebben in de zogeheten wooncoöperatie. Een groep starters kan als collectief huizen bouwen die deels gefinancierd zijn door de bank en deels door de corporatie.

Hoe werkt het?

Een groep van 5 tot 10 starters mag individueel niet meer verdienen dan de inkomensgrens voor een sociale huurwoning: 34.000 euro bruto per jaar. Iedere deelnemer leent een percentage bij de bank, volgens Wonen Limburg zo'n 25 tot 30 procent van de koopsom. Wat overblijft leen je van Wonen Limburg, die om aan dit geld te komen zelf weer afspraken heeft gemaakt met een bank.

Met het totaal aan financiering kan de bouw beginnen in het dorp waar voorheen weinig geschikte woonruimte was voor starters. Wonen Limburg richt op eigen kosten de coöperatie op. De woningstichting neemt zelf geen plaats in het bestuur in, maar krijgt wel een adviserende rol.

4_mei -01

Voorwaarden onbekend

De starters zijn meteen volledig eigenaar van de woning. Over beide leningen moet na de koop rente en aflossing betaald worden. De rente is wel meteen aftrekbaar. Van de voorwaarden die bij de corporatie-lening horen is nog niet veel bekend. Wonen Limburg stelt alleen dat er afspraken gemaakt worden dat de starters de woning helemaal overkopen zodra hun financiële situatie dat toelaat.

Dure of goedkope oplossing?

Of het voor de starters financieel aantrekkelijk is om zich aan te sluiten bij een woningcoöperatie moet dus nog blijken. Gezien het feit dat de deelnemers niet in aanmerking komen voor een gewone hypotheek bij de bank, is het risico voor de partij die wel bereid is geld te lenen groter. Als jij je lasten niet meer kunt dragen, is Wonen Limburg de dupe. Een voordelige lening ligt door dit risico niet direct voor de hand. Wil je echter per se in een bepaald dorp wonen maar krijg je het niet voor elkaar, dan is de wooncoöperatie wellicht een uitkomst.

Gemeenten in Limburg hebben ook belang bij de nieuwe constructie. Op veel plaatsen krimpt de bevolking en is dringend behoefte aan vers bloed. Starters zijn gewenst, maar het aanbod in sociale woningbouw is te laag. Het plan van Wonen Limburg volgt op de aanzwellende kritiek van verschillende gemeenteraden dat er te weinig aan gedaan wordt om jongeren voor deze plaatsen te behouden.

Het project begint klein met slechts één op te richten coöperatie in Noord-Limburg, maar het doel is om het project wel uit te breiden. Ben je zelf starter maar kom je niet uit Limburg? Vraag dan een adviseur naar de mogelijkheden voor beginnende kopers in jouw regio.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie