Nieuws

De Google Hypotheek komt eraan

Google hypotheken nieuwe Nederlandse standaard?

dinsdag 12 mei 2015
De Google Hypotheek komt eraan

Wie online wat opzoekt, doet dat in 95 procent van de gevallen via Google. Google zoekt en vergelijkt. En dat gaat Google nu ook bij hypotheken doen. De mega-zoekmachine vergelijkt nu reeds hypotheken in Groot-Brittannië. Eén van de volgende stappen wordt de Nederlandse markt. Wat kunnen we in Nederland verwachten van de Google Hypotheek? 

Eerst eens kijken naar onze westerburen. Wat doet Google in de UK op hypotheekgebied? Eigenlijk niet eens zo heel veel nieuws. Google vergelijkt hypotheekaanbieders op basis van een aantal door jou ingevoerde criteria:

  • Hypotheekbedrag
  • Waarde van je huis (schatting)
  • Doel van de hypotheek, bijvoorbeeld kopen of oversluiten
  • Of je wel óf niet wilt aflossen
  • Binnen hoeveel jaar je wilt aflossen

Nadat je jouw gegevens hebt ingevoerd, toont Google je de hypotheekaanbieders, de hypotheekrente, jouw maandlasten en de eenmalige kosten van de bank of aanbieder. Door te klikken op ‘Next’ brengt Google je naar de website van de bank of hypotheekaanbieder.

Screenshot

Google houdt er rekening mee dat je misschien toch liever eerst advies wilt, en niet direct bij een bank terecht wilt komen. Daarom biedt Google je ook de optie ‘Speak to an advisor’, waarmee jij direct in contact kunt komen met een adviseur in jouw regio.

Waarom stapt Google in de hypotheekmarkt?

De service die Google aanbiedt, hypotheken vergelijken en adviseurs zoeken, is niet nieuw in Nederland. Er zijn al voldoende partijen die dit doen. Waarom mengt Google zich dan in deze strijd?

Met name omdat het past bij de ontwikkeling van Google als bedrijf. Wanneer je nu zoekt op een product, bijvoorbeeld een Nespresso-koffiezetapparaat, dan vergelijkt Google Shopping de resultaten al voor je. Google gaat als vergelijker daarmee de strijd aan met websites zoals vergelijk.nl, kieskeurig.nl en consumentenbond.nl.

Op die manier wil Google meer grip krijgen op jou als consument en op de bedrijven die het product aanbieden. Waarom Google dat wil? Uiteraard om daar uiteindelijk meer geld mee te verdienen, want Google is gewoon een commercieel bedrijf.

Google Hypotheken: nieuw en beter voor jou?

Heb jij er als consument iets aan dat Google voor je vergelijkt? Waarschijnlijk wel. Jij kent Google en vertrouwt het bedrijf al jaren. Immers: Google geeft jou het resultaat dat je zocht. Google is goed in zoeken en zoekt in de toekomst ook voor je naar een geschikte hypotheek. Wat je eraan hebt is dus: gemak.

Google verzamelt jouw gegevens

Maar Google doet meer. Google verzamelt, of je dat nou wilt of niet, al jarenlang gegevens van jou als gebruiker. Het is algemeen bekend dat Google bijvoorbeeld de inhoud van e-mails scant als je gebruik maakt van Google Mail, ofwel Gmail.

Als je Chrome als browser gebruikt, verzamelt Google ook data over je surfgedrag. Zo weet Google welke video’s je bekijkt (YouTube) en waar je heen gaat (Google Maps). Heb je een Android-telefoon of gebruik je mobiele apps, dan weet Google ook waar je woont, waar je werkt, waar je boodschappen doet en waar je je vrije tijd doorbrengt.

Services

De lijst van informatie die Google van jou heeft, wordt hierdoor groter en groter. En die informatie is veel waard! Zowel voor jou, als voor bedrijven die jou graag zo goed mogelijk willen kennen om je vervolgens spullen te verkopen. Natuurlijk zorgt dat voor onzekerheid omtrent jouw privacy. Maar daar heb je min of meer grip op. Immers: je ben niet verplicht de programma’s van Google te gebruiken.

Je krijgt wat je wilt

Wat in deze discussie over privacy vaak over het hoofd wordt gezien, is dat het ook voordelen oplevert. Hoe beter Google jou kent, hoe groter de kans dat Google precies de hypotheek toont die goed bij jou past. Hoe dat kan? Doordat Google de gegevens die ze van jou heeft, te matchen met gegevens van andere vergelijkbare gebruikers. Wat mensen die op jou lijken een comfortabele hypotheek vinden, is voor jou waarschijnlijk ook een goede hypotheek.

Het zal nog even duren voordat de Google Hypotheek er is. Google test nu overzees, maar als die test slaagt, zal Google zich zeker binnen nu en twee jaar in Nederland op de hypotheekmarkt begeven. Uiteraard houden wij je op de hoogte van de ontwikkelingen. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie