Nieuws

Zorgverzekering met maandelijkse premie tot € 482

CBS peilt mening inkomensafhankelijke zorgpremie

dinsdag 28 april 2015
Zorgverzekering met maandelijkse premie tot € 482

Mensen die meer verdienen dan 70.000 euro bruto per jaar, zouden maandelijks 482 euro kwijt zijn aan zorgpremie. In de bijstand zou hetzelfde pakket slechts 20 euro per maand kosten. Zo hadden de VVD en de PvdA het bedacht toen ze in 2012 samen gingen regeren. De VVD-achterban kwam echter in opstand en de inkomensafhankelijke zorgpremie werd direct weer ingetrokken. Deze maand onderzocht het CBS hoe Nederlanders denken over zorgpremie naar inkomen. Een meerderheid blijkt voor.

Nipt meer dan de helft vindt dat mensen met een hoger inkomen meer zorgpremie moeten betalen. Dat standpunt blijkt niet exclusief voor mensen die zelf niet veel verdienen. Onder de hoge inkomens is ook 40 procent van mening dat er genivelleerd mag worden met de zorgpremie.

Bij welk inkomen betaal je meer?

Over de inkomensgrens waarbij de premie omhoog mag, verschilt de mening. 35 procent zegt vanaf 1,5 keer modaal (€49.500), 43 procent vindt 2 keer modaal (€66.000). Met 16 procent houdt de minderheid het op 2,5 keer modaal (€82.500).

Zorgverzekering

De verontwaardiging over de inkomensafhankelijke zorgpremie ontstond pas toen men berekend had hoe ver de zorgpremie kon oplopen voor de hogere inkomens. Een verhoging van een paar tientjes voor grootverdieners was misschien nog acceptabel, vier keer over de kop niet meer. Dat in ruil hiervoor andere belastingen omlaag zouden gaan, was niet voldoende om de stijgende zorgkosten te compenseren.

Het CBS heeft in haar onderzoek niet gevraagd hoeveel iemand met een hoog inkomen meer aan zorgpremie zou moeten betalen. Als de getallen uit 2012 gegeven waren, zou de uitkomst ongetwijfeld anders uitgevallen zijn.

Zorg is al inkomensafhankelijk

De nivellering via de zorgpremie werd eind 2012 afgeschoten. Dat betekent echter niet dat elke Nederlander hetzelfde betaalt om de zorg draaiende te houden.

Op elk salaris wordt een inkomensafhankelijke bijdrage ingehouden. Verdien je meer, dan betaal je meer. Mensen met een laag inkomen betalen daarnaast netto minder omdat ze zorgtoeslag ontvangen. Je zou daarom kunnen zeggen dat de zorg ook nu al inkomensafhankelijk is. Alleen zie je dat niet aan de premie van je zorgverzekeraar.

Premie Zorgverzekering - Omhoog , Omlaag Of Zo Houden

Rokers en drinkers

Het CBS onderzocht ook of mensen die roken of stevig alcohol gebruiken meer aan de zorg zouden moeten bijdragen. Het resultaat is redelijk voorspelbaar. Ruim 52 procent van de 3.051 ondervraagden vindt dat rokers inderdaad meer moeten betalen. Voor de alcoholgebruikers geldt ongeveer hetzelfde percentage.

Hoewel de discussie misschien interessant is, voegt ze weinig toe aan de praktijk. Het registreren van individueel drank- en sigarettengebruik is onwenselijk en zal nooit vrijwillig gebeuren.

Tot slot concluderen de CBS-onderzoekers dat mensen vooral solidair zijn met hun eigen groep. Zo vinden ouderen dat de zorgpremie voor ouderen omlaag kan en rokers vinden een premie-opslag voor rokers onredelijk. Als het gaat om leeftijd of gezondheid is een gelijke premie voor alles en iedereen misschien wel de meeste solidaire mogelijkheid die er is.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie