Nieuws

Voorlopig koopcontract ontbinden: hypotheek tóch niet rond

Ontbindende voorwaarden: voor als je de financiering niet geregeld krijgt

vrijdag 24 april 2015
Voorlopig koopcontract ontbinden: hypotheek tóch niet rond

Bij het kopen van een huis teken je een voorlopig koopcontract. Voorlopig klinkt misschien vrijblijvend, maar het tegendeel is waar. Na de wettelijke bedenktijd van enkele dagen, ben je gebonden aan dit contract. De enige uitzondering hierop zijn de ontbindende voorwaarden. Indien jij als koper de financiering onverhoopt tóch niet rond krijgt, kan je op basis hiervan de koopovereenkomst ontbinden. Zorg wel dat die voorwaarden écht goed vastlegt. Anders riskeer je een boete van 10% van de prijs van het nieuwe huis.

Het was liefde op het eerste gezicht. Jullie hebben je droomhuis gevonden. Na twee bezichtigingen wisten jullie het zeker: hier gaan jullie wonen. Omdat er meer kapers op de kust waren, moest er snel gehandeld worden. Gelukkig gingen de verkopers na wat onderhandelingen akkoord met jullie bod. Het voorlopige koopcontract werd niet veel later getekend. Alleen de hypotheek moest nog even geregeld worden…

Tóch niet rond

Tussen het tekenen van het voorlopige koopcontract en de definitieve overdacht bij de notaris zit in de praktijk al gauw een periode van zo’n drie maanden. In die tijd kan er veel misgaan, waardoor je als koper toch géén hypotheek kunt krijgen. Bijvoorbeeld als jij of je partner plots ontslagen wordt.

Ook doorstromers komen nog wel eens in te problemen, wanneer zij bij verkoop van hun eigen woning met een hogere restschuld blijven zitten dan verwacht. De bank kan is zo’n situatie moeilijk doen over een hypotheek die eerder geen probleem leek te zijn.

Unnamed (1)

Ontbindende voorwaarden

In de koopovereenkomst van jullie nieuwe woning zijn om die reden ontbindende voorwaarden opgenomen. De standaardtermijn voor het ontbinden van het contract omdat de financiering niet rondkomt, is vier tot zes weken.

Wil je een beroep doen op de ontbindende clausule, dan moet je dit wel goed kunnen onderbouwen. Een belletje om de koop af te zeggen is absoluut niet voldoende. Je moet in ieder geval één en soms zelfs twee onderbouwde afwijzingen van hypotheekvertrekkers kunnen overhandigen, om aan te tonen dat je de financiering écht niet rond kunt krijgen.

Boeteclausule

Volgt de afwijzing voor de hypotheek ná de periode uit de ontbindende voorwaarden, dan moet je als koper 10% van de koopsom van het huis betalen. Bij een woning van 2,5 ton komt dat neer op 25.000 euro. Een fors bedrag. Dreigt het erop uit te draaien dat de financiën niet rondkomen, zorg dan dat dit binnen de gestelde termijn op papier staat.

Ontbinden koopcontract om andere redenen

Het niet rond krijgen van de hypotheek is overigens niet de enige voorwaarde om het voorlopige koopcontract te mogen ontbinden. Het niet verkrijgen van Nationale Hypotheek Garantie (NHG) of een sterk tegenvallende bouwtechnische keuring zijn ook redenen om de koop niet te door te laten gaan.

Ga je een huis kopen, laat je dan van te voren goed informeren over de hypotheekmogelijkheden. Denk nooit te licht over het rondkrijgen van de financiën. Ook al zijn er meerdere kapers op de kust voor jullie droomhuis, zorg dat je met een financieel adviseurs de koop hebt doorgesproken. Zo voorkom je vervelende verrassingen achteraf.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie