Nieuws

Voorlopig energielabel: verplicht gedoe of nuttige toevoeging?

Verplicht energielabel woning

vrijdag 3 april 2015
Voorlopig energielabel: verplicht gedoe of nuttige toevoeging?

Wie zijn huis verkoopt, is verplicht daar een energielabel bij te leveren. Dat is al jaren zo, maar kopers en verkopers gaven hier vooralsnog nauwelijks gehoor aan. Daarom heeft de overheid nu een voorlopig energielabel afgegeven. Wie het label niet omzet naar een definitief label, kan een boete tot € 400 ontvangen. Het omzetten kost echter tijd en geld, en daar zitten veel woningeigenaren niet op te wachten. 

In het kader van duurzaamheid en bewustzijn hamert de overheid al jaren op de noodzaak van een energielabel. De meeste kopers (en verkopers) zien het vooral als handigheidje rondom het te verwachten verbruik van gas, water en licht. Koop je een huis met energielabel A, dan weet je dat de stookkosten wel mee zullen vallen. Heeft je nieuwe woning label G, dan bereid je je voor op een flinke energierekening.

Voorlopig energielabel grove gok

De overheid heeft begin dit jaar voor alle huizen een zogenaamd voorlopig energielabel afgegeven. Dat is gedaan op basis van een aantal bij de overheid bekende gegevens. Is jouw woning gebouwd in 1935, destijds met een gaskachel en enkel glas, dan is de kans groot dat je energielabel G hebt ontvangen. Logisch, want nergens staat geregistreerd dat de woning in de afgelopen 80 jaar nog verbeterd is. Inmiddels heeft het huis misschien wel dubbel glas, goede isolatie, een duurzame CV-ketel en/of zonnepanelen. Maar daar weet de overheid niets van, en dus zijn met name de oudere huizen veel te laag ingeschaald.

Energielabel omzetten verplicht?

Heb je een voorlopig label ontvangen dat niet klopt, dan is er eigenlijk niets aan de hand. Pas wanneer je je huis verkoopt wordt het energielabel van belang, en op dat moment kun je er een definitief label van maken. Tot die tijd mag dat voorlopige label de kast in, wat de uitslag ook is.

Van voorlopig naar definitief energielabel

Wanneer je je voorlopige energielabel wilt omzetten in een definitief label, dan kan dat via www.energielabelvoorwoningen.nl (overheidssite). Wat je moet doen:

  1. Je woninggegevens controleren en eventueel aanpassen
  2. Bewijs van energiebesparende maatregelen bijvoegen (foto’s, bouwtechnisch rapport, factuur)
  3. Een erkend deskundige selecteren die je gegevens controleert

Stap 1 en 2 zijn vrij eenvoudig, stap 3 roept wellicht enige vragen op. De insteek is dat de erkend deskundige (een makelaar, energieadviseur of bouwtechnisch specialist) je bewijsmateriaal uit stap 2 controleert en aan de hand daarvan een definitief energielabel afgeeft. Hier betaal je voor. De deskundige komt overigens niet bij je thuis.

stelling energielabel

 

Wat vind jij?

In een poll vroegen we lezers te reageren op de stelling ‘ik ben positief over het nieuwe energielabel voor woningen’. De reactie is duidelijk: 71% antwoordt negatief. Reden hiervoor zijn de veelal te laag ingeschaalde voorlopige labels, en de rompslomp bij het omzetten naar een definitief label.

Het energielabel is inmiddels een noodzakelijk kwaad geworden. Het is nog niet duidelijk of de ‘beloofde’ boetes ook daadwerkelijk uitgeschreven gaan worden. Je krijgt in ieder geval eerst een waarschuwing en de mogelijkheid om alsnog een energielabel aan te vragen. We zullen zien of deze manier van werken de (ver)kopersvisie op duurzaamheid en bewustzijn zal veranderen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie