Nieuws

Verzekering vergelijken, let op!

Moddergevecht tussen Ditzo en Independer

vrijdag 10 april 2015
Verzekering vergelijken, let op!

Wie verzekeringen vergelijkt, komt al snel bij grotere sites als Independer en HoyHoy terecht. Deze vergelijkingswebsites verdienen aan de verzekering die jij na een vergelijking afsluit. Niet iedere verzekeraar doet daar aan mee. Ditzo is op oorlogspad en betaalt er niet meer voor. Naar eigen zeggen geven ze dat geld liever aan jou als verzekerde. Klinkt mooi, maar is het dat ook? En hoe maak je een zo objectief mogelijke vergelijking?

De onenigheid begon toen Ditzo aangaf dat vergelijkingssites als Independer te veel verdienen aan een verzekering. Zo zou Ditzo € 200 betalen wanneer een nieuwe klant via Independer een autoverzekering sluit. Onzin, vond Independer, die het bedrag van € 200 voor een autoverzekering tegensprak. Ditzo plaatste op haar beurt weer facturen waaruit zou blijken dat het wel zo was. Kortom, de vriendschap werd voorlopig verbroken.

Sigaar uit eigen doos

Sluit je nu rechtstreeks via Ditzo.nl een autoverzekering af, dan krijg je tot € 100 euro cadeau. Dit geld zouden ze anders kwijt zijn aan de vergelijkingssite, zo stellen ze zelf. Dit klinkt goed, maar dat wil nog niet zeggen dat je er ook daadwerkelijk goedkoper uit  bent.

Uiteindelijk gaat het erom wat de verzekeraar voor kosten maakt om een verzekering te verkopen. Als daar een dure reclamecampagne op radio en TV voor nodig is, dan worden de kosten daarvan uiteindelijk ook gewoon doorberekend in jouw verzekeringen.

Checklist verzekeringen vergelijken

De vete tussen Ditzo en Independer is niet uniek: verzekeraars en vergelijkingssites liggen wel vaker met elkaar in de clinch. Vaak spelen er wisselende belangen, die niet per se aansluiten op jóuw belangen wanneer je een verzekering vergelijkt.

Duidelijk is dat je bij de meeste vergelijkingssites nooit zekerheid hebt over een echt objectieve vergelijking. Zo is Independer onderdeel van Achmea, de grootste verzekeraar van Nederland. Onderstaand een aantal zaken waar je een vergelijkingssite op kunt beoordelen voordat je er mee in zee gaat.
10_apr -01Vergelijkingssites vergelijken alleen verzekeringen waar ze de informatie van hebben. Sommige vergelijkingssites tonen bovendien alleen de verzekeringsmaatschappijen die hiervoor betalen. Hierdoor bestaat het risico dat jouw vergelijking niet volledig is. Gebruik daarom meerdere sites en kijk of er partijen uitgesloten worden.
10_apr -02
Niet alleen de premies en de voorwaarden zijn van belang. Ook is het de vraag of bepaalde acties of kortingsregelingen worden meegenomen in de vergelijking. Bijvoorbeeld een korting die geldt wanneer je meerdere verzekeringen afsluit bij dezelfde verzekeraar. Of een tijdelijke actie die alleen geldt wanneer je de verzekering direct bij de verzekeraar aanvraagt.10_apr -03Check wie er achter de vergelijkingssite zit. Valt deze onder de vlag van een verzekeraar, dan is de kans op een echt objectieve vergelijking kleiner. Mogelijk wordt je bewust een bepaalde richting op gestuurd.10_apr -04Let goed op wat de vergelijkingssite als uitgangspunt neemt voor de vergelijking. De partij die bovenaan staat, is vaak niet per definitie de beste voor jou. Als je op Independer een autoverzekering vergelijkt, krijg je een top-3 te zien. In deze top-3 staan geen verzekeraars waar Independer niet mee samenwerkt.

Bovendien betreft dit ‘de verzekeringen met de beste prijs-kwaliteitverhouding’ en niet de goedkoopste verzekering. Die zie je pas als je op ‘toon alle verzekeringen’ klikt. Of je de goedkoopste verzekering, eentje met een goede prijs-kwaliteitverhouding óf de volgens Independer beste prijs-kwaliteitverhouding wilt hebben, is een persoonlijke keuze.

Niet alleen vergelijkingssites voor verzekeringen liggen onder een vergrootglas. Ook in bijvoorbeeld de hotelbranche is onenigheid. Daar komen hotels in opstand tegen een grote site als Booking.com, die aan de hotels te hoge bedragen zou vragen per geboekte overnachting. Voor jou als consument is het vooral van belang dat je weet wat de vergelijkingssite precies doet én of jouw belang wel bovenaan staat. Controleren op volledigheid en objectiviteit is daarbij geen overbodige luxe. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie