Nieuws

Overstappen naar andere bank: hoe werkt dat?

Overstapservice maakt overstap makkelijk

woensdag 8 april 2015
Overstappen naar andere bank: hoe werkt dat?

Veranderen van bank. Ruim 40% van de Nederlanders overweegt het op dit moment, zo blijkt uit onderzoek van Kassa. De belangrijkste reden om te wisselen is de ophef die afgelopen weken ontstond over de salarissen van bestuurders bij banken. De aangekondigde salarisverhoging bij staatsbank ABN AMRO en ex-staatsbank ING schoot veel Nederlanders in het verkeerde keelgat. Dit is overigens niet de eerste keer dat we massaal roepen te willen wisselen van bank. Toch nemen we vaak niet de moeite. Is overstappen naar een andere bank echt zo lastig?

In Nederland zijn zo’n 21,9 miljoen betaalrekeningen in gebruik. Hiervan verschuift er per jaar slechts 0,5 procent naar een andere bank. En hoewel er de afgelopen jaren veel te doen was rondom banken, is dit percentage redelijk stabiel. Overstappen is dus niet populair. Waarom wisselen we wel regelmatig van telecomaanbieder en energieleverancier, maar blijven we in veel gevallen een bank ons hele leven trouw?

Overstappen naar andere bank - waarom niet?

Hoe stap je over?

Veel mensen vinden overstappen naar een andere bank te veel gedoe. Er zitten inderdaad wat haken en ogen aan overstappen. Om het de consument makkelijker te maken, hebben de Nederlandse banken in 2004 overstapservice.nl opgericht. Deze gratis service helpt een wisselaar bij het overstappen naar een andere bank.

Overstapservice

Tot nu toe maken jaarlijks zo’n 110.000 rekeninghouders gebruik van de overstapservice. De overstapservice vraag je gratis aan bij je nieuwe bank.

Wat regelt de overstapservice voor je?

  • Incasso’s van je oude rekening, bijvoorbeeld door je energieleverancier, worden de eerste dertien maanden automatisch omgeleid naar je nieuwe bankrekening.
  • Machtigingen worden automatisch omgezet. Je hoeft de partijen die incasso’s uitvoeren dus niet te informeren.
  • Bijschrijvingen op je oude rekening, zoals de betaling van je salaris, worden de eerste dertien maanden automatisch omgeleid.

De service waarbij bijschrijvingen en incasso’s automatisch doorgezet worden, duurt dertien maanden. Na twaalf maanden krijg je een herinnering dat je hierna alles zelf omgezet moet hebben.

Wat moet je zelf regelen?

  • Informeer altijd eerst bij je oude bank wat het opzeggen van je rekening voor gevolgen heeft. Heb je bijvoorbeeld ook een hypotheek bij deze bank lopen, dan kan dit ervoor zorgen dat bij een bankwissel je rentekorting vervalt.
  • Vraag tijdig een nieuwe pinpas en creditcard aan bij je nieuwe bank.
  • Je dient je nieuwe rekeningnummer zelf door te geven aan partijen waarvan je geld ontvangt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Belastingdienst en je werkgever. Maar ook aan vrienden en bekenden die wel eens geld naar je overmaken. Voor het informeren van bedrijven kun je een zogenaamde overstapkaart gebruiken.
  • Maak jij maandelijks automatisch een deel van je salaris over naar je spaarrekening? Plan deze periodieke overboekingen dan opnieuw in.
  • Zodra je oude rekening is stopgezet, kun je niet meer bij de af- en bijschrijvingen. Download en print daarom je bankafschriften van de afgelopen jaren.
  • Had je, vanwege onterechte incasso’s, bepaalde rekeningnummers geblokkeerd op je oude rekening? Dan moet je deze opnieuw blokkeren.

 

Rekeningnummer behouden momenteel onmogelijk

Wie wisselt van telecommaatschappij, kan zijn mobiele nummer zonder problemen behouden. Je rekeningnummer meenemen naar een je nieuwe bank, is helaas niet mogelijk. Dit heeft te maken met de opbouw van het IBAN-rekeningnummer. Hierin zit een bankcode verwerkt. Het overdragen van een IBAN rekeningnummer naar een andere bank is daarmee praktisch onmogelijk gemaakt.

De Tweede Kamer erkent dit nadeel en maakt zich hard voor verandering van dit systeem. De Europese Commissie heeft toegezegd uiterlijk in 2019 met een voorstel te komen waarbij rekeningnummers wel overdraagbaar zijn. De kamer vindt dit te lang duren en minister Dijsselbloem beloofde in november dat hij in Brussel zou aansturen op versnelling van dit proces.

Wie van bank wil wisselen, zal zelf een aantal zaken moeten regelen. Maar, door gebruik te maken van overstapservice.nl weet je zeker dat gedurende de eerste dertien maanden af- en bijschrijvingen automatisch omgeleid worden. Deze periode kun je gebruiken om alles zelf goed te regelen. En om je nieuwe rekeningnummer uit je hoofd te leren. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie