Nieuws

Opmerkelijk: sparen we te veel voor ons pensioen?

Laat je pensioenplan doorlichten

maandag 13 april 2015
Opmerkelijk: sparen we te veel voor ons pensioen?

Bijzonder nieuws van onderzoeksbureau Netspar deze week: de helft van de Nederlanders legt te veel geld opzij voor het pensioen. Heel Nederland is bang voor uitholling van de oudedagvoorziening. Netspar concludeert juist dat veel gepensioneerden er financieel op vooruit gaan wanneer ze stoppen met werken. Een bijzondere uitkomst waar wellicht niet al te snel conclusies uit getrokken moeten worden.

Netspar heeft in het onderzoek alle mogelijke inkomstenbronnen meegerekend die je kunt hebben. Dat betekent dus niet alleen de geijkte AOW en de pensioenvoorziening, maar ook de waarde van een eigen koophuis en andere spaarpotjes. Omdat je na pensionering geen AOW-premie meer betaalt en je inkomstenbelastingtarief daalt, houden veel Nederlanders netto iets meer geld over dan in hun werkzame periode.

'Meer geld overhouden op je veertigste'

Netspar zet die lichte stijging af tegen het inkomen dat mensen zelf toereikend zouden vinden bij hun pensioen en concludeert daaruit dat er teveel gespaard wordt. In Het Financieele Dagblad zegt onderzoeker Marike Knoef: "Dat duidt erop dat geld niet optimaal over de levenscyclus wordt verdeeld. Mensen hadden in de periode rond hun veertigste - toen ze veel geld uitgaven aan bijvoorbeeld hun huis - meer geld kunnen overhouden."

Wie heeft er nog overwaarde?

Het onderzoek is koren op de molen van beleidsmakers. Ze ondersteunen een eventueel pleidooi voor verlaging van de pensioenpremies. Toch is voorzichtigheid geboden. In het onderzoek is de woningwaarde meegenomen. De huidige generatie (bijna) gepensioneerden hebben de enorme vlucht van de huizenprijzen meegemaakt en kunnen daar de vruchten van plukken. Eén of twee generaties jonger zitten mensen juist met een restschuld.

De resultaten van het onderzoek zijn daarom geldig voor nu, maar zijn misschien niet bestendig genoeg om nieuw beleid op te baseren. Bovendien is er nog een risico. Het spaargeld dat Netspar meetelt als mogelijk pensioen, dient voor velen als een potje voor onvoorziene zaken. Als je dat geld ook als toekomstig pensioeninkomen labelt, dan verliest het die functie.

Zelfstandigen en gescheiden mensen sparen weer te weinig

Netspar berekende ook dat ruim eenderde van de Nederlanders te weinig geld opzij legt. Dat houdt in dat deze groep na pensionering minder overhoudt dan zij zelf voldoende achten om van te leven. In deze groep zitten volgens Netspar opvallend veel zelfstandigen en gescheiden mannen en vrouwen.
Pensioeninkomen (1) (1)

Belangrijk om op te merken is dat het onderzoeksbureau veel conclusies trekt op basis van perceptie. Hoeveel geld denk je nodig te hebben om je levensstandaard voort kunnen zetten als je gepensioneerd bent? Dat is voor iedereen verschillend.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie