Nieuws

Nieuwe bank biedt 4% spaarrente

‘De spaarrevolutie is begonnen!’

dinsdag 14 april 2015
Nieuwe bank biedt 4% spaarrente

‘De revolutie is begonnen! Het is de vraag of jij er deel van uitmaakt.’ Internetbank Nemea schuwt de oneliners niet in de strijd om de aandacht van spaarders. Ook de spaarrente van maximaal 4% is een aandachtstrekker. De in Malta gevestigde bank is nog niet actief in Nederland maar is dat wel van plan. Goed nieuws nu de spaarrente bij banken als ABN, ING en Rabobank alleen maar verder daalt. Toch is voorzichtigheid geboden.

Nemea biedt tot 4% spaarrente voor spaargeld dat vijf jaar vaststaat. Ter vergelijking, de hoogste vergelijkbare spaarrente is in Nederland 2,25%. De bank is recent begonnen in België en wil in heel Europa spaarrekeningen aanbieden, een komst naar Nederland lijkt een kwestie van tijd.

Wat als het fout gaat?

Als de bank failliet gaat, kan je als spaarder beroep doen op het garantiestelsel van Malta. Dat garandeert net als in Nederland € 100.000 per spaarder per bank. Dit levert een risico op, nog los van eventuele communicatieproblemen. Malta is de een klein land, met nipt meer inwoners dan de provincie Friesland. Ondanks de kleine omvang heeft het land een grote financiële sector. 

De situatie is vergelijkbaar met IJsland en Icesave. Toen deze bank failliet ging, lukte het de overheid niet om spaarders hun spaargeld terug te geven. De bank had simpelweg meer uitgeleend dan er in staatskas zat. Toenmalig minister Wouter Bos besloot het voor te schieten voor de IJslanders  en spaarders alsnog garant te stellen. De vraag is of een dergelijke coulance er nu nog in zit als het fout gaat.

Lid worden

Hoe groot is de kans dat het fout gaat?

Of het daadwerkelijk fout gaat, is niet te voorspellen. Wel is zeker dat je als spaarder meer risico loopt. De bank verstrekt aan jou een hogere spaarrente dan banken als ABN, Rabobank en ING. Hierdoor maakt de bank hogere kosten waar ook hogere inkomsten tegenover moeten staan. Met andere woorden, er is meer risico dat de bank in de problemen komt. 

Een dergelijke internetbank is daarnaast meer afhankelijk van jou als spaarder. Het is voor de bank namelijk relatief lastig om zelf aan inkomsten te komen, omdat grote beleggers en investeerders zo min mogelijk risico willen lopen.

Hoogste spaarrente Nederlandse bank

In Nederland biedt LeasePlan bank op dit moment met 1,5% de hoogste rente op een rekening met vrij opneembaar spaarsaldo. Zet je jouw spaargeld vast voor bijvoorbeeld twee jaar, dan is AT bank met 1,9% de meest lucratieve optie. Overigens hebben deze banken ook een hoger risicoprofiel dan ING, ABN en Rabobank. Maar mocht de bank failliet gaan, dan kun je aankloppen bij de Nederlandse overheid voor de garantie van € 100.000.

Aansluiting bij een van oorsprong buitenlandse internetbank is aanlokkelijk, zeker gezien de hoge spaarrente. Bedenk wel goed dat een hoger rendement vaak samengaat met een hoger risico. Zeker wanneer het Nederlandse Depositogarantiestelsel niet geldt. Wellicht is het verstandiger om landen als Malta en IJsland vooral te zien als goede vakantiebestemmingen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie