Nieuws

Nieuw iMagazine: Lente op de woningmarkt

Over onderhandelen, restschuld, verbouwen en hypotheekadvies

woensdag 15 april 2015
Nieuw iMagazine: Lente op de woningmarkt

Na jarenlang code rood op de woningmarkt, zagen we vorig jaar voor het eerst de zon weer achter de wolken tevoorschijn komen. Het is lente op de woningmarkt! In het nieuwe magazine lees je er meer over. Ook leggen we je uit waarom het niet erg is wat meer te betalen voor hypotheekadvies én wat de mogelijkheden zijn wanneer je bij verhuizen een restschuld overhoudt.

Bekijk het iMagazine Lente op de woningmarkt! Nog geen lid van Wegwijs? Probeer Wegwijs drie maanden gratis uit en krijg toegang tot het volledige iMagazine.

  • Lente op de woningmarkt

Voor de huizenmarkt was 2014 een prima jaar waarin de vraag naar koopwoningen én de gemiddelde huizenprijs flink aantrokken. De crisis is nog niet verwerkt, maar we kunnen de toekomst weer met vertrouwen tegemoet zien. Hoe ziet de woningmarkt anno 2015 eruit?

Wat je maximaal kunt lenen voor een koophuis heeft onder meer te maken met de hypotheekrente. Hoe lager de 10, 15, 20 of 30 jaar vaste hypotheekrente, hoe meer je kunt lenen. Maar wat nou als over tien jaar de hypotheekrente is verdubbeld van 2,5% naar 5%?

  • Onderhandelen: hoeveel lucht bevat de huizenprijs?

Wanneer een verkoper zijn vraagprijs bepaalt, houdt hij rekening met een onderhandelingsmarge. Het doel: uitkomen op een acceptabele verkoopprijs. Maar wat is nou het meest redelijke punt om elkaar de hand te schudden, en waar hangt dat vanaf?

Wegwijs _banner -nieuwsbrief

Bekende hypotheekbanken, zoals Rabobank en ING, vragen maar relatief weinig voor hun hypotheekadvies. Vreemd, want ze bieden vrijwel nooit de laagste hypotheekrente en ook eigenlijk nooit de hoogste spaarrentes. Waarom dus wel deze vrijgevigheid bij de adviestarieven? En waar ben je nu uiteindelijk het goedkoopste uit?

  • NHG als vangnet: duurder na 1 juli

Als het kan, kies je bij voorkeur voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie. Waarom? Vanwege de extra zekerheid én de lagere kosten. Per 1 juli kun je met NHG nog maximaal € 245.000 lenen. Wat betekent dat in de praktijk?

  • Restschuld bij verkoop… en dan?

Een restschuld bij de verkoop van je huis: honderdduizenden gezinnen in Nederland worstelen met dit probleem, of dit probleem in wording. Zo’n restschuld voelt als een strop om je nek. Wij tonen je daarom de mogelijkheden die er zijn. Zo weet je waar je aan toe bent.

  • Verkocht! Starters aan het woord

We verhuizen weer! De historisch lage hypotheekrente en de betaalbare huizenprijzen moedigen aan om te kopen. Makelaars en notarissen hebben het er maar druk mee. Maar wie is deze generatie nieuwe kopers die de huizenmarkt weer in beweging bracht? We spraken drie jonge huizenkopers 'van na de crisis'.

  • Nog maar even goedkoop verbouwen

Is verhuizen op dit moment geen optie, maar wil je toch iets nieuws? Je kunt nog tot 1 juli voordelig je woning laten verbouwen. De overheid rekent tot die tijd nog het lage btw-tarief van 6 procent bij verbouwingen. Daarna betaal je weer de normale 21 procent btw. 

Bekijk het nieuwste iMagazine. Nog geen lid van Wegwijs? Meld je dan nu aan. Het digitale magazine is speciaal gemaakt voor pc, laptop en tablet.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie