Nieuws

Maximale hypotheek met NHG omlaag per 1 juli

Nationale Hypotheek Garantie minder toegankelijk

vrijdag 17 april 2015
Maximale hypotheek met NHG omlaag per 1 juli

Belangrijk bericht voor alle huizenkopers die momenteel zoeken naar een huis van rond de 2,5 ton: per 1 juli gaat de grens voor de maximale hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) omlaag. Na deze datum kom je niet meer in aanmerking voor de garantie als je meer dan 245.000 euro uitgeeft aan een nieuwe woning. En dat kan aardig wat geld schelen. Banken geven je namelijk korting op de hypotheekrente wanneer je een hypotheek met NHG afsluit. 

Vijf jaar geleden, in 2009, kon voor hypotheken tot € 350.000 Nationale Hypotheek Garantie afgesloten worden. Inmiddels is de grens flink omlaag gebracht. Momenteel bedraagt de grens voor een hypotheek met NHG € 265.000. Per 1 juli 2015 gaat dit maximale bedrag naar beneden, naar € 245.000.
Nhg

Waarom Nationale Hypotheek Garantie?

Wie een huis gaat kopen, kiest bij voorkeur voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie. Deze garantie zorgt voor wat extra zekerheid. Raak jij of je partner arbeidsongeschikt en wordt je huis hierdoor onbetaalbaar, dan kun je terugvallen op de garantieregeling. Dat geldt ook voor onder andere overlijden, werkloosheid en scheiding. Het Waarborgfonds Eigen Woning neemt in dit soort situaties onder bepaalde voorwaarden de schuld over, waardoor jullie met een schone lei verder kunnen.

De garantieregeling is niet alleen voor jullie een geruststellend gevoel. Het neemt ook bij je hypotheekverstrekker een stukje risico weg. Banken geven daarom een korting die kan oplopen tot 0,7% op de hypotheekrente, als er bij de hypotheek Nationale Hypotheek Garantie afgesloten wordt.

.

Met NHG

Zonder NHG

(100%)

Variabel

2,13%

2,38%

5 jaar

2,00%

2,50%

10 jaar

2,25%

2,70%

15 jaar

2,60%

3,00%

20 jaar

2,70%

3,50%

Een lagere hypotheekrente zorgt simpelweg voor lagere lasten. Een hypotheek met NHG is daarom goedkoper dan een reguliere hypotheek. Wel betaal je eenmalig 1% van de koopsom voor het afsluiten van een NHG-hypotheek. Dit extra bedrag neemt niet weg dat een hypotheek met NHG veel voordeliger is. In het laatste iMagazine hebben we voor je uitgerekend wat het precies scheelt. Bekijk het iMagazine ‘Lente op de woningmarkt!’ hier. Nog geen lid van Wegwijs? Meld je hier aan.

Wanneer je van plan bent binnenkort een huis te kopen in de prijsklasse € 245.000 tot € 265.000, dan is de verlaging een goede reden om haast te maken. Het lijkt misschien nog wel even te duren voor het 1 juli is, maar houdt er rekening mee dat de doorlooptijd voor het sluiten van een hypotheek vaak zo’n drie maanden is. De datum van de hypotheekofferte is leidend bij de bepaling of je wel of niet voor NHG in aanmerking komt.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie