Nieuws

Massale verlaging hypotheekrente

Ook de grote banken doen mee aan concurrentiestrijd

donderdag 2 april 2015
Massale verlaging hypotheekrente

Bijna elke hypotheekaanbieder verlaagde deze maand de hypotheekrente. En dat terwijl de rente voor een hypotheek bij veel aanbieders al ongekend laag was. De laagste hypotheekrente voor een rentevaste termijn van 10 jaar is op dit moment 2,35 procent. De gemiddelde rente voor deze termijn is met 2,49 procent slechts 0,14 procent hoger. Verschillen tussen aanbieders zijn dus klein. Op enkele uitzonderingen na, vind je bij elke aanbieder op dit moment een erg lage hypotheekrente. Waar komen al die verlagingen vandaan?

In maart 2015 hebben maar liefst zeventien hypotheekaanbieders de rentetarieven verlaagd. Er waren slechts twee partijen die niet mee deden: SNS Bank en Woonfonds. Die laatste voerde begin februari voor het laatst een renteverlaging door. Bij SNS Bank is de hypotheekrente al enige tijd niet meer gedaald. En dat is niet in het voordeel van jou als consument.

Handig, dat goedkope geld van de ECB

Banken kunnen op dit moment ontzettend goedkoop geld lenen van de Europese Centrale Bank (ECB). Dit heeft te maken met het monetair beleid waarmee de ECB de economie wil stimuleren. Het lage rentetarief waartegen banken kunnen lenen, wordt doorgerekend aan degenen die een hypotheek afsluiten. Die lage rente is overigens ook de reden dat de spaarrente op een dieptepunt staat.

Banken willen concurreren

Op de woningmarkt gaat het de goede kant op. De huizenprijzen stijgen al maanden achter elkaar en ook met het vertrouwen van woningkopers gaat het beter. Dit merken banken ook. Het aantal hypotheekaanvragen is afgelopen tijd flink toegenomen.

Hypotheekverstrekkers die van de positieve stemming onder huizenkopers willen profiteren zullen met scherpe tarieven moeten komen. Dat doet de concurrentie immers ook. Dit verklaart de vele renteverlagingen afgelopen maand. De hypotheekverstrekkers willen niet voor elkaar onder doen.

Laagste hypotheekrente

Een voorbeeld hiervan is Allianz. Deze aanbieder verlaagde in de afgelopen tijd maar liefst drie keer haar hypotheektarieven. Argenta biedt met het label Woonlife op dit moment het scherpste tarief voor de rentevaste periode van tien jaar.

Overzicht laagste hypotheekrentes 10 jaar vast

 

Aanbieder

Rente (NHG)

Argenta Woonlife

2,35%

ASR

2,38%

Allianz, BLG Wonen

2,40%

ABN Amro, Florius, Hypotrust, Lloyds Bank

2,45%

Direktbank Budget, Syntrus Achmea

2,50%

 

Ook de grote banken doen mee

De grote banken van Nederland (Rabobank, ING, ABN Amro) staan erom bekend wat minder scherpe hypotheektarieven te bieden dan de kleinere aanbieders. Zij hebben een bekende naam en hoeven daarom wat minder hard hun best doen om klanten binnen te halen. Maar ook deze drie partijen verlaagden in maart de tarieven. Bij ABN Amro en ING werd zelfs tweemaal een renteverlagingen doorgevoerd.

Dat de hypotheekrente op dit moment laag is, is bij de meeste huizenkopers en woningbezitters wel bekend. In augustus 2014 bereikten we al de laagste hypotheekrente ooit sinds Karel de Vijfde. Dat het nog veel lager kon, is inmiddels wel gebleken. Niet alleen starters profiteren hiervan. Ook wanneer je al een hypotheek hebt en het einde van je rentevaste termijn in zicht komt, is de kans groot dat je lasten binnenkort omlaag gaan.

Noot van de redactie: dit artikel is op 14 april 2015 geactualiseerd n.a.v. enkele nieuwe verlagingen sinds de plaatsing van dit artikel (2 april 2015).

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie