Nieuws

Laat je spaargeld niet slapen!

Word wakker en maak werk van je geld

donderdag 23 april 2015
Laat je spaargeld niet slapen!

Vind jij het belangrijk dat je spaargeld wat oplevert? Dan moet je duidelijk niet bij de grote banken zijn. Rabobank, ABN Amro en ING bieden je op dit moment maximaal 1,0% rente. Bij de internetbanken krijg je traditioneel de hoogste spaarrentes. Toegegeven, het is nog steeds niet veel. Maar alle kleine beetjes helpen, en bovendien is een overstap zo geregeld. 

Van iedere duizend Nederlanders, stappen er elk jaar vier mensen over naar een andere bank. Vier! Nog geen half procent dus. Veruit de meeste Nederlanders blijven hun hele leven bij dezelfde bank, namelijk die waar hun ouders vroeger eens een jeugdrekening voor ze openden. En dat is zonde, want een overstap kan je best wat opleveren.

#Ikstapovervanbank-week

Journalist Rutger Bregman riep begin deze week op tot de Nationale Overstapweek. Zijn visie: Zeven jaar na de grootste financiële crisis ooit, is er vrijwel niets veranderd. Hij roept ons Nederlanders op om deze week massaal over te stappen naar een andere bank, om zo een krachtig signaal af te geven.

Eerlijke bankenwijzer

Bregman heeft een duidelijk voorkeur voor de eerlijke en duurzame banken. Je kunt daarbij bijvoorbeeld denken aan banken met een gematigd bonusbeleid, die niet investeren in zaken als wapenhandel en juist wél in de natuur, dierenwelzijn of mensenrechten. Op www.eerlijkebankenwijzer.nl kun je de tien belangrijkste Nederlandse banken vergelijken en bekijken welke aspecten jij het belangrijkst vindt.

Bregmans oproep heeft wat losgemaakt: binnen twee dagen lieten ruim 4.500 mensen weten mee te doen. Ondertussen wordt op Facebook, Twitter en in de media (NOS, RTL Nieuws, Radar) druk gesproken over de noodzaak en zin of onzin van deze actie. Of de grote banken onder de indruk zijn van de overstapactie valt te bezien, maar kritisch kijken naar je eigen bank kan natuurlijk nooit kwaad.

Overstappen van bank

Kortgeleden schreven we al over het overstappen van betaalrekening. Een nieuw rekeningnummer, het omzetten van je automatische incasso’s en periodieke overboekingen… het lijkt een hoop gedoe. In de praktijk valt dat wel mee. Via overstapservice.nl, een initiatief van alle Nederlandse banken, wordt het meeste werk je uit handen genomen.

De Nationale Overstapweek is gericht op je betaalrekening, en een duurzaam en eerlijk alternatief voor de grote banken. Maar los daarvan heb je waarschijnlijk ook een spaarrekening. Loopt die spaarrekening bij dezelfde bank als je betaalrekening, dan levert jouw spaargeld nauwelijks iets op:

  • Rabobank 0,9%
  • ABN Amro 1,0%
  • ING 1,0%

De hoogste spaarrente

Bij de (internet)spaarrekeningen van kleinere partijen krijg je vaak een hogere rente aangeboden. Wat dat betreft is het interessant om niet alleen een overstap van betaalrekening te overwegen, maar zéker ook je spaargeld elders onder te brengen.

Een spaarrekening is gelukkig snel geregeld, vaak zelfs volledig online. Omdat je het rekeningnummer vaak alleen binnen je gezin gebruikt, heb je verder nauwelijks werk aan een overstap.

Top 10 hoogste spaarrente (vrij opneembaar)

Bank

Rente

ICBC

1,53%

LeasePlan Bank

1,51%

KNAB

1,45%

Argenta, Nationale-Nederlanden, 
MoneYou, Zwitserleven & NIBC Direct

1,40%

SNS Bank & Centraal Beheer

1,35%

 
De banken die op eerlijkebankwijzer.nl het beste scoren zijn ASN Bank en Triodos. Deze banken zijn beduidend vriendelijker op het gebied van bijvoorbeeld mensenrechten en duurzame investeringen. Met spaarrentes van 0,4% (Triodos) en 1,2% (ASN Bank) kun je voor je spaarrekening echter beter ergens anders terecht.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie