Nieuws

Hogere premie door regen en hagel

Kans op schade groot bij 3,8 millimeter neerslag

woensdag 29 april 2015
Hogere premie door regen en hagel

Een druilerige ochtend met zo nu en dan een bui zorgt doorgaans voor weinig overlast. Maar wanneer er op een dag meer dan 3,8 millimeter regen valt, stijgt het risico op schade aan je huis. In de toekomst wordt de kans steeds groter dat ook jij met dit soort schade te maken krijgt. Het veranderende klimaat is de boosdoener. De zomers worden heter en de winters juist milder. Het gevolg is dat regen en hagel vaker en in meer extreme mate naar beneden komen. Tijd om de voordeur alvast te barricaderen met zandzakken?

Het Verbond van Verzekeraars voorspelt in een recent rapport het gevolg van klimaatverandering aan de hand van KNMI-scenario’s.  Daarbij gaat het puur om neerslag. Overstromingen zijn niet meegenomen in de berekeningen.

Vooral hagel en regen probleem

Storm, sneeuw en mist zullen naar verwachting in de toekomst nauwelijks voor meer schade zorgen. De verandering van ons klimaat heeft meer effect op de hoeveelheid regen en hagel. Hagelbuien zijn lastig te voorspellen, het KNMI voorziet bij de warme scenario’s dat in 2050 tweemaal zo vaak extreme hagelbuien voorkomen als in de periode 1981 - 2010. Op dit moment hagelt het gemiddeld vijf keer per jaar stenen groter dan twee centimeter.

Opvallende conclusies uit het onderzoek:

  • Meer buien resulteren in meer schade maar niet tot een hogere schade per geval
  • Als er meer dan 3,8 millimeter neerslag valt, stijgt de kans op schade 
  • Het gemiddelde bedrag aan schade is niet afhankelijk van de hoeveelheid neerslag 


Één ding is duidelijk: meer hagel betekent meer schade, en dus op termijn een hogere verzekeringspremie.

Brand en diefstal grootste schadepost

Kijken we naar de grootste brokkenmakers van het moment, dan verliest neerslag het van brand en diefstal. Dat zijn de grootste schadeposten. Ook water staat aan de top. Regen valt daar niet onder, het gaat om zaken als kapotte leidingen en lekkende apparaten als wasmachines. 


29_apr -01

 

Wat is wel en wat niet verzekerd?

Veel neerslag veroorzaakt schade in of aan het huis. In veel gevallen valt de veroorzaakte schade onder een woonhuisverzekering. Dat is overigens niet vanzelfsprekend. Verzekeraars stellen voorwaarden, één daarvan is jouw eigen verantwoording. Liet je het keukenraampje open en stond na een regenbui zowel de keuken als woonkamer blank? In dat geval is de schade jezelf aan te rekenen. Er zijn meer uitzonderingen die niet onder de verzekeringsdekking vallen.

Klimaatverandering is een langzaam proces. Direct de zandzakken van stal halen is dan ook niet nodig. Rekening houden met het sowieso grillige weer in Nederland kan geen kwaad. Check bijvoorbeeld of jouw woon-, inboedel- en autoverzekering wel klimaatproof is.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie