Nieuws

Zorgverzekering moet duidelijker

Nieuw plan vergelijken zorgverzekering

woensdag 15 april 2015
Zorgverzekering moet duidelijker

Zorgverzekeringen vergelijken is ieder jaar weer een lastig karwei. Want waar moet je precies op letten en wat zijn nu precies de verschillen tussen de verschillende zorgverzekeringen? Zorgverzekeraars zelf bieden niet altijd transparante informatie en maken het vergelijken er niet makkelijker op. Overkoepelende organisatie Zorgverzekeraars Nederland wil daar met een actieplan verandering in brengen. 

Dat de brancheorganisatie voor zorgverzekeraars met een plan komt is niet verwonderlijk. Vanuit de politiek groeit de ontevredenheid over de manier waarop zorgverzekeringen worden aangeboden. Beter zelf met een plan komen dan wachten op ingrijpende politieke besluiten, zal het idee erachter zijn.

Wat is het plan?

Met verschillende acties moet het voor jou eenvoudiger worden om de zorgverzekering te vergelijken. Zo dient een zorgverzekeraar concreet aan te geven waarom de zorgverzekering van toegevoegde waarde is, als je deze vergelijkt met andere opties. Wie kiest via een vergelijkingssite, krijgt duidelijker in beeld of deze website een vergoeding krijgt per afgesloten verzekering. Naast het kiezen van een zorgverzekering moet ook het overstappen soepeler gaan, zo is het plan.
15_apr -01 (1)

Basis zorgverzekering weinig transparant

De basis zorgverzekering is wettelijk bepaald. Kortom, de inhoud daarvan is bij iedere zorgverzekeraar hetzelfde. Duidelijk en transparant dus zou je denken.

Totdat je bijvoorbeeld op de website van bijvoorbeeld CZ komt. Daar kan je qua basisverzekering kiezen uit de zorgbewustpolis, de zorg-op-maatpolis of de zorgkeuzepolis. Niet bepaald duidelijke namen. Ook andere verzekeraars strooien met namen en verschillende type basis zorgverzekeringen.

Inhoud gelijk, keuzevrijheid in aanbieders verschilt

De inhoud van de basis zorgverzekeringen is gelijk. Zo ook bij CZ. Het verschil zit hem vooral in het aantal ziekenhuizen en zorgverleners waar je terecht kunt voor een behandeling. Bijna elke verzekeraar maakt hierin onderscheid met verschillende polissen. Het probleem is dat je zelf in de voorwaarden moet uitpluizen wat het verschil precies is.  

Zien waar je terecht kunt voor zorg

Je kunt niet met iedere zorgverzekering standaard bij alle zorgverleners terecht. Dit komt omdat zorgverzekeraars niet met alle ziekenhuizen, fysiotherapeuten en andere zorgaanbieders een contract sluiten. Ga je naar een zorgverlener waarmee geen contract gesloten is, dan betaal je een deel zelf. Bijvoorbeeld de zogenaamde budgetpolis lijkt interessant vanwege de lage prijs, maar daar staat ook een flinke versobering van het zorgaanbod tegenover.

Zorgverzekeraars willen duidelijker inzichtelijk maken welke zorg wel en juist niet onder de dekking van een zorgverzekering valt. Het plan is dat alle zorgverzekeraars op een eenduidige manier hun klanten hierover informeren, zodat het makkelijker te vergelijken is.

Met het streven van Zorgverzekeraars Nederland is niks mis. Een probleem  is dat de meeste zorgverzekeraars weinig baat hebben bij transparantie. De duurdere aanbieders niet omdat dan het prijsverschil benadrukt wordt en de budgetaanbieders niet omdat ze de nadelen van de zorgverzekering helder moeten communiceren. Het wordt dus even afwachten wat er daadwerkelijk van de transparantie terecht komt.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie