Nieuws

Belastingaangifte 2014: slim schuiven met aftrekposten

Tips voor belastingaangifte met fiscale partner

donderdag 16 april 2015
Belastingaangifte 2014: slim schuiven met aftrekposten

De belastingaangifte is een van de weinig situaties waarin je je inkomen zo laag mogelijk wilt hebben. Want wie minder verdient, betaalt ook minder belasting. Wanneer je aangifte doet samen met een fiscaal partner, is het dan ook belangrijk dat jullie de aftrekposten goed verdelen. Soms is het handig alle aftrekposten bij één persoon onder te brengen, andere keren kun je de aftrekposten juist beter over beide salarissen verdelen. We laten je met voorbeelden zien wat de mogelijkheden zijn.

Laten we beginnen met het fiscaal partnerschap. Je bent vanzelf fiscaal partners wanneer je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt. Ook huisgenoten of anderszins samenwonende personen kúnnen elkaars fiscale partner zijn. Bovendien kun je meerdere fiscale partners hebben. Voor de details kun je terecht bij de Belastingdienst.

Schuiven met aftrekposten

Doe je belastingaangifte samen met je fiscale partner, dan mag je gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten verdelen. Door slim te puzzelen met verschillende kosten, inkomsten en kortingen, kun je fors meer uit je belastingaangifte halen. Dat schuiven gaat vrij gemakkelijk in het aangifteprogramma. Gewoon proberen dus.

Een overzicht van alle inkomsten en aftrekposten die je kunt verdelen vind je op de site van de Belastingdienst. De vijf belangrijkste aftrekposten hebben we eerder voor je op een rij gezet.

Let op de tariefschijven

Een groot deel van de Nederlandse belastingen zijn gebaseerd op je inkomen. Afhankelijk van wat je verdient, betaal je 36,25% (laag inkomen), 42% (middeninkomen) of 52% (hoog inkomen) inkomstenbelasting. Wanneer je aftrekposten hebt, zoals bijvoorbeeld je hypotheekrenteaftrek, dan krijg je over dit bedrag de betaalde belasting terug. Betaal je 42% belasting, dan krijg je 42% van je hypotheekrente terug.

Zit er een groot verschil tussen jullie inkomens? Dan is het handig om de grote aftrekposten bij de meestverdienende partner onder te brengen. Een rekenvoorbeeld:

Rekenvoorbeeld (1)

Let op de inkomensgrens

Meestal is het handig om aftrekposten onder te brengen bij de partner die het hoogste belastingtarief betaalt. Dat geldt niet altijd, bijvoorbeeld wanneer je net onder of boven een bepaalde inkomensgrens zit. Kijk bijvoorbeeld naar de heffingskorting voor AOW-gerechtigden, kortweg de ouderenkorting.

AOW’ers met een verzamelinkomen tot € 35.770 ontvangen een korting van € 1.042. Is je verzamelinkomen hoger dan € 35.770? Dan bedraagt de ouderenkorting nog slechts € 152. Door slim te schuiven met aftrekposten, en het verzamelinkomen van één van de partners terug te brengen tot onder de inkomensgrens, krijg je bijna € 900 extra korting. Dat is makkelijk verdiend!

Download het aangifteprogramma

Een oplettende lezer liet ons weten dat er een groot verschil zit tussen het online aangifteprogramma en de te downloaden variant. Hoewel je op beide manieren prima aangifte kunt doen, heb je met het downloadprogramma beter overzicht van je inkomsten, aftrekposten, verdelingen en het resultaat daarvan. Wil je flink schuiven met posten en het maximale uit je belastingaangifte halen, dan is het downloadprogramma een aanrader.

Goed om te weten: heb je al aangifte gedaan, maar wil je deze nog wijzigen? Dat is geen probleem, je kunt gewoon opnieuw aangifte doen. De Belastingdienst behandelt automatisch de laatst-ingediende aangifte. Handig wanneer je fouten hebt gemaakt, wat vergeten bent of toch nog even met posten wilt schuiven. Je hebt nog tot en met 30 april om aangifte te doen.

Meer weten? Bekijk alle artikelen over de Belastingaangifte 2014

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie