Nieuws

Belasting op spaargeld omlaag

Spaarrente sterk gedaald, belasting niet

maandag 20 april 2015
Belasting op spaargeld omlaag

Sparen levert op dit moment net iets meer op dan één procent. Over deze karige spaaropbrengst betaal je belasting. Veel zelfs, want de overheid gaat er vanuit dat de spaaropbrengst veel hoger ligt. Het onrealistische uitgangspunt van vier procent stamt uit het verleden. ‘Iedere sukkel haalt meer dan vier procent rendement’, een gevleugelde uitspraak die Gerrit Zalm in 2001 deed als minister van financiën. Zijn opvolger Dijsselbloem hint nu op een aanpassing van de belastingregel. Terecht, want je betaalt nu voor iets dat je nergens kunt krijgen. 

Op dit moment betaal je 1,2 procent belasting over je spaargeld. Wel geldt dat je een gedeelte belastingvrij mag sparen. Dat is dit jaar € 21.330 per persoon. Om het tastbaarder te maken even het voorbeeld van Marcel, die € 75.000 spaargeld heeft:

Spaarrente sterk gedaald, belasting niet

Terwijl een spaarrente van vier procent al lang niet meer haalbaar is, blijft de fiscus daar wel de belasting op baseren. Dit komt omdat de hoogte nooit is aangepast sinds de invoering in 2001. Destijds maakte je inderdaad met gemak 4 procent rendement. Bijvoorbeeld bij Rabobank, ook toen geen hoogvlieger qua rente, leverde internetsparen 4,6 procent op. Fors meer dan de 0,9 procent van nu.

Belasting geldt ook over beleggingen

Overigens is niet alleen spaargeld belast. Het gaat om belasting over box 3, waar ook beleggingen onder vallen. Voor beleggingen is het rendement van vier procent al minder onrealistisch dan bij sparen, zo blijkt uit de afgelopen jaren. Toch is het niet logisch om de vermogensbelasting te baseren op alleen beleggingen. Het risico is groter dan bij sparen en niet iedereen wil beleggen.

Lid worden

Nog even geduld

Minister Dijsselbloem geeft aan dat de vermogensbelasting wordt aangepast. Het ligt voor de hand dat de exacte plannen op Prinsjesdag bekend worden gemaakt. Of eerder dan de derde dinsdag van september, als het zoals gewoonlijk uitlekt. Al een paar jaar is een spaarrente van vier procent weinig reëel. De overheid maakte geen haast met belastingwijzigingen op dit gebied, de staatskas vaart er wel bij namelijk.

Op welke manier de belasting over spaar- en beleggingsgeld wordt aangepast is nog niet duidelijk. De hoogte meer afstemmen op het daadwerkelijke rendement zou eerlijker zijn. In dat geval betaal je meer als banken hun spaarrente verhogen en je beleggingen meer waard worden. Voor de overheid is dan het nadeel dat de belastinginkomsten niet zeker zijn, terwijl dat nu wel het geval is. Hoe dan ook, een meer reële belasting maakt sparen weer interessanter.  En dat is welkom gezien de historisch lage spaarrente.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie