Nieuws

Alle huizen in alle provincies meer waard

Lente-effect een feit

dinsdag 21 april 2015
Alle huizen in alle provincies meer waard

De woningmarkt is goed op stoom. Zeker in drukbevolkte regio’s moet je snel zijn als je een huis op het oog hebt. Wanneer de prijs aantrekkelijk is, loop je het risico dat het huis verkocht is voordat jij aan de bel trekt. Een situatie die we nog kennen uit 2008, toen de huizenmarkt een recordstand bereikte. Overigens wil dit niet zeggen dat iedere verkoper hordes geïnteresseerden over de vloer krijgt. Maar ook voor hen die al lang wachten gloort er hoop.

Zowel het aantal verkopen als de prijs van huizen stijgt. In alle provincies werden huizen duurder, ongeacht het type woning. Als we op kwartaalbasis kijken, valt op dat vooral drukke steden zorgen voor de opleving. Wie in Amsterdam een huis kocht, betaalde afgelopen kwartaal maar liefst 10 procent meer dan een jaar eerder. Ook in Utrecht is het verschil groot met 6,9 procent. 

Lente-effect een feit

In de afgelopen maand wisselden 13.393 huizen van eigenaar. Een groei van 33,6 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar, toen het ging om 10.028 woningen. Hiermee is het lente-effect een feit.

Huizenmarkt verslaat verwachtingen

De prijzen stijgen harder dan veel economen hadden verwacht. Dit komt onder andere doordat het vertrouwen onder kopers wordt onderschat. Keldert dit vertrouwen, dan daalt de prijs sterk. In de eerste jaren na 2008 was de prijsdaling sterker dan voorzien. 

Op dit moment is het juist anders om. Mensen zien om zich heen dat hun buren, vrienden en familie bezig zijn met kopen of verkopen. Dit motiveert om het voorbeeld te volgen. Daar komt bij dat het relatief goed gaat met werkgelegenheid en de economie zelf. Kopers hebben hierdoor meer vertrouwen in hun eigen toekomst en nemen eerder het besluit een huis te kopen.

Appartement voor € 183.777

De prijzen zijn in de afgelopen maanden relatief sterk gestegen. Kocht je in de loop van 2013 een huis, dan ben je er aardig op vooruit gegaan. Vooral kopers in de jaren daarvoor hebben minder geluk, met als toppunt 2008. Voor een vrijstaande woning betaalde je in dat jaar maar liefst € 86.331 meer dan nu. Bij een appartement is het verschil ‘slechts’ € 13.032. Deze bedragen zetten de recente stijging weer even in het juiste perspectief.

Verloop Huizenprijzen

Rek er nog niet uit

Er is geen reden om aan te nemen dat de rek er uit is. Er staan geen politieke besluiten op de agenda die een verdere opleving in de weg staan. Wel worden in juli de regels rond de Nationale Hypotheek Garantie aangescherpt. Het effect daarvan is naar verwachting beperkt. Rond september volgt nog een spannend moment als er belastinghervormingen bekend worden gemaakt.

Ben jij een verkoper die al enige tijd  wacht op de eerste geïnteresseerde? In dat geval lees je al het positieve nieuws wellicht met enige scepsis. Toch is het stijgende aantal verkopen goed nieuws. De ene verkoop heeft weer een volgende tot gevolg. En hoe harder het gaat, des te eerder ook een koper bij jou aanklopt.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie