Nieuws

Wijzigingen bij belastingaangifte 2014

Wat is er veranderd bij de aangifte inkomstenbelasting?

donderdag 26 februari 2015
Wijzigingen bij belastingaangifte 2014

Al ruim 2,6 miljoen mensen hebben sinds 1 maart belastingaangifte gedaan, zo liet de Belastingdienst dinsdag weten. Je hebt dit jaar tot en met eind april de tijd om je aangifte inkomstenbelasting 2014 te doen. De deadline ligt dus een maand later dan voorheen. Dat is niet het enige dat veranderd is. We zetten de belangrijkste wijzigingen voor de belastingaangifte 2014 voor je op een rij. 

Wijziging Belastingaangifte 2014 - 1Renteaftrek eigen woning omlaag voor hogere inkomens
Is jouw belastbare inkomen in box 1 hoger dan € 56.531, dan krijg je bij de belastingaangifte 2014 te maken met minder hypotheekrenteaftrek. Voor de hoogste inkomens, die vallen in de vierde schijf, ging de maximale belastingteruggave over de hypotheekrenteaftrek van 52% naar 51,5%.

In het algemeen geldt dat de maximale hypotheekrenteaftrek de komende jaren steeds met een half procent omlaag gaat, tot 38% in 2041. In 2015 is het percentage nog 51%.

Wijziging Belastingaangifte 2014 - 2Eigen Woning Forfait: 0,7% in 2014
Huiseigenaren mogen de hypotheekrente aftrekken van de belasting. Daar staat tegenover dat zij het eigenwoningforfait moeten optellen bij hun inkomen. Het eigenwoningforfait is in 2014 gestegen van 0,6% naar 0,7% van de WOZ-waarde. Bij een huis van 250.000 euro scheelt dat netto circa 105 euro. In 2015 gaat het eigenwoningforfait opnieuw omhoog, naar 0,75%.

Wijziging Belastingaangifte 2014 - 3Minder specifieke zorgkosten aftrekbaar
De aftrek van specifieke zorgkosten wordt steeds verder ingeperkt. Zo zijn in 2014 de kosten van bijvoorbeeld de aanschaf van een rolstoel of scootmobiel niet langer aftrekbaar. Ook is de aftrek van kosten voor aanpassingen in, aan en rond de woning geschrapt. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om de plaatsing van een traplift.

Wijziging Belastingaangifte 2014 - 4Periodieke donaties
Giften aan goede doelen gelden als aftrekpost. Doneer je periodiek (minimaal 5 jaar lang, één keer per jaar) aan een erkend goed doel, dan is je gift volledig aftrekbaar. Om voor deze aftrekpost in aanmerking te komen moesten periodieke giften voor 2014 altijd bij een notaris vastgelegd worden. Dit is niet meer nodig. Een schriftelijke overeenkomst, waarin je afspreekt periodiek te doneren, is nu voldoende.

Op de site van de Belastingdienst lees je waar de overeenkomst voor periodieke giften aan moet voldoen. Goed om te weten: heb je in 2014 een donatie gedaan en besluit je nu dat je dat de komende jaren weer wilt gaan doen? Dan kun je alsnog een overeenkomst opstellen en de donatie uit 2014 als periodieke gift van je belastbaar inkomen aftrekken.

Wijziging Belastingaangifte 2014 - 5Tarief aanmerkelijk belang omlaag
We spreken van aanmerkelijk belang als iemand 5% of meer van de aandelen van een bedrijf bezit. Winst uit aanmerkelijk belang wordt door de Belastingdienst belast in box 2. Normaal wordt hierover 25% belasting geïnd. In 2014 geldt een eenmalig verlaagd tarief van 22% over de eerste € 250.000. Kom je boven dit bedrag uit en heb je een fiscaal partner? Verdeel de inkomsten dan over jullie en profiteer dubbel. Voor 2015 gaat het tarief overigens weer ‘gewoon’ terug naar 25%.

Wijziging Belastingaangifte 2014 - 6AOW-leeftijd omhoog
Sinds 2013 wordt de AOW-leeftijd in kleine stapjes verhoogd richting de 67 jaar. In 2014 was de AOW-leeftijd 65 jaar en twee maanden. Veel belastingregelingen zijn afhankelijk van het bereiken van de AOW-leeftijd. Heb je in 2014 de AOW-leeftijd bereikt, dan heeft dit gevolgen voor je heffingskortingen. Op de website van de Belastingdienst lees je hier meer over.

Wijziging Belastingaangifte 2014 - 7Betaaltermijn verlengd
Kom je na het doen van belastingaangifte tot de conclusie dat je nog belasting moet bijbetalen? Dan is er in ieder geval één lichtpuntje. De betalingstermijn is dit jaar verlengd. In plaats van zes weken heb je 5,5 maand de tijd om te betalen, zonder dat je belastingrente verschuldigd bent.

Deze maatregel is ingesteld omdat de Belastingdienst betalingsproblemen wil voorkomen. Bij veel mensen is in 2014 te weinig loonbelasting ingehouden. De verwachting is dat hierdoor extra betalingsproblemen ontstaan. De termijn geldt overigens ook gewoon als je niets met de naheffing van loonbelasting te maken hebt gehad.

We vertelden al dat je in 2015 tot en met 30 april de tijd hebt om het aangiftebiljet van de Belastingdienst in te vullen. Voorheen lag de deadline altijd op 31 maart. Het uitstel is ingevoerd om te voorkomen dat de servers van de Belastingdienst overbelast raken. Niet te lang wachten met aangifte doen heeft echter wel een voordeel. Wanneer je vóór 1 april je aangifte instuurt, krijg je voor 1 juli zeker bericht.

Je leest meer over de belastingaangifte 2014 in het dossier: Belastingaangifte.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie