Nieuws

Spijt van je budgetpolis? Overstappen mag

Zilveren Kruis biedt verzekerden uitweg

maandag 2 maart 2015
Spijt van je budgetpolis? Overstappen mag

Oeps. Heb je een budgetpolis van Zilveren Kruis? Dan kun je niet bij alle ziekenhuizen terecht. Ondanks alle waarschuwingen was nog steeds niet iedereen bekend met die beperking. Na vele telefoontjes van geschrokken klanten geeft Zilveren Kruis tussentijds de mogelijkheid om de budgetpolis in te ruilen voor een zorgverzekering zonder beperkingen. In totaal gaat het om 200.000 klanten.

25 procent zelf ophoesten

Volgens Zilveren Kruis hebben enkele honderden mensen een rekening gekregen omdat ze zich lieten behandelen in een niet-aangesloten ziekenhuis. Van het totaalbedrag moeten de verzekerden 25 procent zelf betalen, de rest is alsnog voor de zorgverzekeraar. Desalniettemin hield dat voor sommige klanten in dat ze een rekening van duizenden euro’s kregen.

Niet alleen de mensen die in het verkeerde ziekenhuis stonden waren slecht geïnformeerd, ook de ziekenhuizen zelf treft enige blaam, vindt Zilveren Kruis. Zij hadden patiënten moeten inlichten dat een deel van de nota voor eigen rekening zou komen. In de gevallen waar dat niet gebeurd is, betaalt Zilveren Kruis ook de volledige nota. Klanten moet dit wel zelf bij de verzekeraar aangeven.

Niet zo slim…

Consumentenorganisatie ANBO, dat opkomt voor de belangen van ouderen, is blij met de plotselinge geste van Zilveren Kruis. ANBO bood haar leden in december de Zilveren Kruis budgetpolis aan tegen een nog verder gereduceerd tarief. Of dat werkelijk in het belang van de leden van de ouderenbond was, is twijfelachtig.

Inmiddels hoopt ANBO dat ook andere aanbieders van budgetpolissen een tussentijdse overstap mogelijk maken. Wellicht dat zo ook de resterende ‘adviezen’ van de ANBO ongedaan gemaakt kunnen worden.

Hoe beperkt is een budgetpolis van Zilveren Kruis?

Er zijn meer aanbieders in Nederland met een budgetpolis, maar de varianten van Zilveren Kruis en zorgverzekeraar Zekur hebben de meeste beperkingen. Van  de 90 ziekenhuizen in Nederland kun je er maar bij 44 terecht als budgetklant van Zilveren Kruis. De polis van Zekur laat je slechts kiezen uit 18 ziekenhuizen. Voor beide zorgverzekeringen geldt dat je niet naar een academisch ziekenhuis kunt.

Voor spoedeisende hulp of als een arts je bewust heeft doorverwezen naar een bepaald ziekenhuis, geldt de beperking niet. De ambulance hoeft dus niet om te rijden naar een ziekenhuis waar jouw zorgverzekeraar wel bij is aangesloten.

Polishouders van Zilveren Kruis mogen nu met terugwerkende kracht voor de gewone zorgverzekering kiezen. Per jaar zijn zij wel 150 euro duurder uit dan wanneer ze de budgetpolis hadden gehouden. Je polis inruilen kan bij Zilveren Kruis nog tot 15 maart.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie